#1month1challenge – Brazilian Jiujitsu

#1month1challenge – Brazilian Jiujitsu

Va spun sincer ca anul 2020 si reluarea #1month1challenge, sau ceea ce numesc eu #1month1challenge 2.0, cu luna 14, a fost mai intensa decat ma asteptam. Poate ca a fost pauza mare, poate ca mi s-a urcat la cap ca nu mai am limite la zona mea de confort, dar cert e ca mi-a dat tare cu virgula cand am ajuns la primul antrenament de Brazilian Jiujitsu.

Ca de fiecare data, m-am dus cu mintea deschisa si cu nici o asteptare, insa cred ca imi imaginam ca e mai cu lovituri decat ceea ce aveam sa descopar inca de la primul antrenament, ca e vorba de supravietuire si tehnici de strangulat, cel mai adesea la podea. Pentru cei care nu stiu si, ca mine, pot fi socati de informatie, Jiujitsu Brazilian este o arta martiala de autoaparare si un sport de contact care foloseste tehnici de articulare si strangulare pentru a invinge agresorul.  Buuun. Simplu pana aici, nu?

Mie mi-e clar ca nu mi-au ajuns 4 saptamani de antrenamente ca sa zic ca mi-am insusit vreo tehnica sau sa-mi fi intrat in instinct vreo miscare, insa cu siguranta am inteles despre ce e vorba cat sa va las mai jos impresiile mele si de de ce mi s-a parut foarte tare acest sport din luna 14. Si sper ca, la final de articol, sa dai o sansa acestui Brazilian jiujitsu, macar de dragul incercatului de ceva complet nou.

Nu e despre forta, e despre tehnica

Obisnuita cu sporturi de contact la care, chiar si fata fiind, trebuia mereu sa dau tare, sa dau bine, sa am forta, am descoperit la Jiujitsu un sentiment tare misto pe care il ai atunci cand felul in care faci un lucru face diferenta, indiferent de statura si putere. Mai pe intelesul celor care nu au incercat niciodata acest sport, la fel ca mine, atunci cand esti atacat si prins intr-o priza din care nu pot iesi, de multe ori priza fiind reprezentata de o strangulare la gat, exista anumite puncte de articulare sau diverse moduri in care isi poti misca corpul astfel incat sa iesi din acea “situatie”. Si mi se pare argument foarte important, mai ales in cazul in care in care vreti sa spuneti ca jiujitsu nu e pentru fete, nu e pentru copii, nu e pentru batrani, nu e pentru oameni slabi.

Nu exista corp perfect pentru jiujitsu

Strans legata de argumentul de mai sus, mi s-a parut important sa-ti constientizezi atuurile pe care le are corpul tau si sa le folosesti in avantajul tau in lupta cot la cot. De fapt, sa folosesti chiar si ceea ce crezi tu ca e defect. Cum ziceam eu la primul antrenament ca am picioarele scurte si nu pot face o priza, cand de fapt asta ma face sa pot strange mai usor pe cineva de gat cu picioarele. Sau faptul ca cineva e slab inseamna ca are oasele mai ascutite si ca poate scapa si mai usor, asa cum mi s-a intamplat cand am lucrat cu o fata considerabil mai mica si mai subtire ca mine)

Full body workout 

Nu prea ai cum sa eviti in timpul antrenamentelor sa lucrezi full body, de la incalzire pana la sesiunile de sparring (luptele libere de la finalul antrenamentelor) si asta mi se pare super tare. Mai ales ca nu te gandesti foarte mult la asta, antrenamentul trece repede pentru ca inveti multe si esti atent la tehnica si iata cum, dupa 75 de minute de antrenament esti ud leoarca, cu toti muschii lucrati si gata sa te aperi in caz de nevoie. Nu mai zic ca mi-am lucrat putin si mobilitatea mea precara. Mi-am dat seama de cum faceam la inceputul lunii unele exercitii si cat de mult s-au imbunatatit pana la ultimul antrenament.

Oamenii si disciplina 

Ah, am tot zis asta, dar oamenii din comunitati de arte martiale au o cultura foarte misto si sunt deschisi sa te ajute, inspire, invete, ofere informatii si sunt mai ales misto pentru ca au disciplina sportiva, dar si respect pentru colegi, antrenori si oponenti. Asta am regasit si la Absoluto, o comunitate de oameni misto care s-au implicat la fiecare antrenament si la care m-as intoarce cu drag. M-am bucurat ca i-am ales pe ei si intamplarea chiar face ca sala sa implineasca in ianuarie 17 ani de la infiintare, fiind prima sala de BJJ din Romania, acum si cea mai mare si cu cele mai multe premii.

N-am mai trecut si motivul iesirii din zona de confort, ca nu cred ca mai era nevoie. E cu iesire totala si tocmai de-asta e si atat de misto. Hai sa descoperi cum reactionezi acolo, cand nu stii de fapt ce sa faci si trebuie sa faci ceva. Acolo e cel mai misto. Inchei aici luna 13, cu super entuziasm si super multumita de ce s-a intamplat. De aici, nu poate fi decat mai bine!

Luna 14, viiiin!

You May Like Also

Leave a Reply