Valentin este fondatorul Body Engineering, locul in care, spune el, “vii sa devii sexy, fara sa faci neaparat sport, fara sa numeri calorii, fara sa ai mese la ore fixe”. A fost dintotdeauna o persoana supraponderala, inca de cand era mic si aceasta nevoie l-a facut sa ajunga in acest punct al vietii, in care ii invata si pe altii cum sa se simta bine in pielea lor si sa fie sanatosi.
SPUNE-NE CATE CEVA DESPRE TINE. CARE A FOST PARCURSUL TAU DIN PUNCT DE VEDERE SANATATE/GREUTATE IN EXCES?
Eu sunt gras din clasa I, de cand cineva mi-a zis ca sunt gras. Am tinut diete inca din clasa a treia, dar stii cum sunt dietele, le tii o perioada si apoi te plictisesti. Cand nici dietele n-au mai mers, ai mei m-au trimis la sport si asta a fost salvarea mea. Mi-a placut sportul din totdeauna si am slabit in acea perioada, insa cei 10 ani de sport in copilarie si o greutatea de 115-120 kg, au dus la 5 operatii la genunchi. Apoi am descoperit alergatul si, datorita lui, am slabit 40 de kg in 6 luni la momentul respectiv.
Ajunsesem sa alerg maratoane, triatloane… Asta am facut timp de alti 10 ani. Dar nici alergatul nu a fost o solutie, ba chiar a dus la o dubla hernie de disc care, practic, ma imobiliza si nu ma mai lasa sa imi
mentin kg din sport. Ma apropiam si de 30 de ani si dorinta de a arata bine la acea varsta
era tot mai mare. Asa ca am inceput usor usor sa scot lucruri din alimentatia mea care stiam ca nu-mi faceau bine: prajeli, dulciuri, zahar, faina alba, etc. Si a functionat si ma mentin chiar si in ziua de azi, desigur, acum alimentatia fiind completata de multe alte noi obiceiuri pe care le-am implementat de atunci.
CUM TI-A VENIT IDEEA PENTRU BODY ENGINEERING? CUM AI AJUNS SA FACI
DINTR-UN HOBBY UN BUSINESS DE SUCCES?
Cand esti gras de mic nu mai surprinde pe nimeni cand slabesti pentru ca, de regula, te ingrasi la loc. Cel putin asa a fost experienta mea timp de 20 de ani. Dar daca slabesti si apoi te mentii ani de zile, prietenii, oamenii cu care interactionam, au devenit din ce in ce mai curiosi. Si voiau sa stie, ce mananc, cand mananc, voiau si ei. Asa ca am inceput sa tin, initial, sedinte in familie, sambata, cu o tabla si cu cativa oameni, in care le spuneam diverse sfaturi sau lucruri pe care eu le-am facut si pe care le pot pune si ei in aplicare.
De la aceasta tabla si de la cativa oameni, au aparut rezultate si din 2-3 persoane s-au facut 20 de oameni, apoi am extins „meditatiile” pe mai multe zile, am inceput sa citesc tot mai mult, sa imi iau acreditari si certificari tot mai multe. Practic am fost incurajat sau mai bine spus impins de la spate de oamenii cu care lucram care ma incurajau sa incep sa fac ceva in aceasta directie. In timp de la o activitate de weekend sau un part time job a devenit singurul job.
Acum impreuna cu o echipa de medici, consilieri si psihologi am format centrul de nutritie Body Engineering, unde toti oamenii care vin au rezultate. Desigur, daca se tin de treaba si sunt determinati sa-si atinga obiectivele.
CE INSEAMNA BODY ENGINEERING, PRACTIC? SUNT NISTE REGULI GENERALE CARE FUNCTIONEAZA PENTRU TOATA LUMEA SAU E UN PLAN FIX CARE TREBUIE
RESPECTAT INTOCMAI?
Exista o formula generala dar fiecare are libertatea de a alege: cand mananca, cat mananca, dar mai ales ce. Noi facem recomandari si oferim piloni, un ghid, si de acolo fiecare persoana isi alege ce ii place. Pe noi ne intereseaza ca cei care vin aici sa elimine in primul rand alimentele procesate, sa se culce mai
devreme, sa faca un minim de gimnastica – 20 minute pe saptamana, si sa aleaga alimente curate si cat mai dense nutritiv.
Si de acolo totul este simplu. Sub indrumarea noastra atenta, testam si deviem de la protocolul standard catre o rutina si o alimentatie croita pe nevoile clientului si avem grija ca cei care ne trec pragul sa beneficieze de o alimentatie completa, densa nuntritiv cu spectrul complet de minerale, vitamine, acizi grasi si aminnoacizi esentiali.
DE CE FUNCTIONEAZA BODY ENGINEERING?
Cand elimini constrangerile si oferi libertate de alegere, dintr-odata procesul devine simplu, placut si eficient. Pentru ca, in acel moment, omul nu trebuie sa respecte un meniu si nici sa manance neaparat pranzul la ora 12. Este ca un fel de program de educatie in care (cei care vin) inteleg ce e bun si de ce, ce nu e bun si de ce, si apoi aplica pentru ca au inteles, nu pentru ca nu au voie.
CINE VINE DE OBICEI LA BODY ENGINEERING? AI UN PROFIL? SI CINE AI VREA SA VINA?
Am putea vorbi de anumite profile pe care le-am observat de-a lungul timpului. In primul rand, sunt femeile care se apropie de 30 de ani. E acel moment in care constientizeaza ca e momentul sa treaca la actiune sau poate ca se simt mai in stare sa faca ceva in privinta asta. Apoi este profilul “Vreau sa arat bine pentru nunta”. Vin cu motivatia sa arate bine pentru acest eveniment, iar apoi, pentru ca le trimitem sa-si faca diverse analize, descopera ca au probleme de sanatate cum ar fi un ficat gras, pre-diabet sau altele. Prin alimentatia pe care noi o recomandam, ei reusesc sa-si rezolve problemele de sanatate si sa se pregateasca din timp pentru momentul in care decid sa faca un copil.
Mai sunt apoi femeile care au nascut si care alapteaza, care isi doresc sa arate bine din nou. Si ele vor cat mai repede, pentru ca pierderea kg este o parte psihologica importanta in etapa post-partum.
Personal, mi-as dori sa vina cat mai multi barbati sa lucreze cu noi, pentru ca mindsetul este mai clar si colaborarea cu ei este foarte simpla. Toata treaba merge fantastic. Dar intr-adevar, ei sunt mai putini si nici nu i-am targetat neaparat.
DE CE CREZI CA BARBATII VIN INTR-UN NUMAR MAI REDUS?
Pentru ca ei vin, in general, impinsi de la spate de iubite, sotii, rude, si isi imagineaza ca va fi greu si ca vor manca frunze. Apoi descopera ca au probleme medicale si nu mai e despre faptul ca nu mai au voie zahar, ci ca ca trebuie sa-si optimizez sanatatea. Si o fac pentru ca au inteles tot mecanismul din spate.
HAI SA EXPLICAM PUTIN DE CE FUNCTIONEAZA DIETA LOW-CARB.
Orice fel de dieta din lumea asta inseamna sa pui mai putina energie in sistem decat are el nevoie, si sa cedeze si el o parte din energie inapoi. Low carb inseamna sa reduci tot ce inseamna carbohidrati
nocivi: paine, cartofi prajiti, chipsuri, nachos, etc. Dar, pentru mine, low carb inseamna eliminarea produselor procesate si tranzitia inapoi catre mancare.
In primul rand, functioneaza pentru ca reusesti sa scoti din alimentatie o categorie de alimente procesate si bogata caloric, cu multa energie si calorii goale si, automat, corpul se afla intr-un deficit care va face diferenta. Bineinteles, tot acest proces se face controlat, nu scoatem pur si simplu carbohidratii de tot.
ESTE RECOMANDATA ORICUI?
La modul general, alimentatia low carb nu este indicata personelor care iau pastile pentru scazut glicemia sau persoanelor care isi injecteaza insulina. In cazul lor, trebuie discutat cu medicul.
Totusi, cu aceasta ocazie, le putem recomanda diabeticilor o carte pe tema asta, scrisa de dr. Richard Bernstein, Ghid complet impotriva diabetului.
IN ZIUA DE AZI ESTE MAI USOR SA TII O DIETA LOW-CARB. AM VAZUT CHIAR SI DULCIURI LOW CARB, APROPO DE FAPTUL CA ZICETI VOI CA SLABESTI MANCAND CE ITI PLACE.
Trebuie sa facem diferente dintre a decide sa nu consumi alimente cu o tona de zahar, faina si altele, si a ne indopa cu dulciuri low carb, mai ales cand vreau sa slabesc si sa traiesc sanatos. Da, este indicat sa nu aducem in casa dulciuri care sa nu contina zahar, faina si anti-nutrienti, si, intotdeauna, alegerile artizanale sunt mai bune decat cele din comert pentru ca ele, da, au zahar, dar nu mai au si alte 70 de chimicale. Totusi, dulciurile low-carb, care sunt, de altfel, in general, bogate caloric, trebuie consumate ca si dulciurile normale… la ocazii speciale, nu in fiecare zi doar pentru ca nu au carbohidrati.
DECI TOT LA MODERATIE AJUNGEM…
Noi, in general, oamenii, nu suntem adeptii moderatiei, sau mai bine zis… nu cred ca suntem facuti pentru asta. Ti-ai luat un tort, il mananci. Dar ia-l mai rar si bucura-te de el. Mie mi se pare ca ar trebui sa intoarcem la acele vremuri cand mancam o prajitura duminica, in familie. Si era un eveniment de socializare. Acum copiii mananca multe grame de zahar pana in ora 12 deja. Chiar si un ceva dulce cu
zahar o odata pe saptamana ar fi perfect in regula, in conditiile unei alimentatii echilibrate si normale la cap.
CUM VEZI ROMANIA, IN ACEST MOMENT, LA NIVEL DE EDUCATIE LEGATA DE
MANCARE?
Multa lume crede despre oamenii care nu mai mananca zahar sau faina ca sunt niste ciudati, dar mie mi separe doar o revenire la un normal. Pentru ca, in continuare, vorbim de o lume in care daca iti iei 2
papanasi, cu o galeata de smantana si cu un borcan de dulceata e perfect ok, dar daca iti pui 5 oua intr-o farfurie, iti creste colesterolul.
AS VREA SA VORBIM PUTIN SI DESPRE MOTIVATIA CARE NE IMPINGE SA FACEM LUCRURILE, SA LUAM DECIZII SANATOASE PENTRU NOI. CUM AJUNGE LUMEA LA VOI?
Majoritatea vin la noi pentru ca au vazut pe cineva care nu numai ca arata bine, arata sexy. Sa vrei sa-ti depasesti conditia si sa vrei sa faci o miscare in directia schimbarii. “Nu vreau sa fiu ca ceilalti. Vreau sa fiu sanatos si trebuie sa arat bine”. Daca ai motivatia asta, noi avem informatia care poate sa schimbe pe oricine. Dar daca n-ai motivatia inntrinseca, poti sa te vezi si cu Tony Robbins si apoi sa ajungi acasa si sa comanzi o pizza. Daca cei care ne contacteaza nu au motivatie, atunci cu siguranta nu-i putem
ajuta..
UN SFAT PENTRU CITITORII THINK HEALTHY
Sa doarma mai devreme. Cele mai spectaculoase transformari au veni de la acele persoane care au reusit sa regleze ora de somn. Cu cat se culca mai devreme, cu atat pielea e mai neteda, cu cat slabeste mai repede, cu cat arata mai tineri si vibreaza de sanatate. Deci cred ca cel mai important aspect legat de longevitate, frumusete si sanatate este ora de somn de la 10.