#1month1challenge – Crossfit

#1month1challenge – Crossfit

Mi-am tot facut curaj sa ma apuc de scris articolul asta, pentru ca tare drag imi e si, cumva, cred ca nu vreau sa inchei luna asta chiar atat de repede. Ma asteptam sa-mi placa la crossfit, dar imi place mult peste medie. Ma asteptam sa fie dificil la crossfit, si a fost intr-adevar, o depasire a conditiei mele fizice. Ma asteptam sa nu fie pentru oricine si am descoperit in luna asta cand am mers la CrossfitNord BVS ca e un sport care accepta toate nivelele de performanta.

Ce sa mai, hai sa intru in detalii, sa va povestesc de ce imi place, de ce sa incerci, cum a fost. Sa lamuresc mai intai ce e acest Crossfit este o regim de antrenament de forta si conditie fizica, ce consta intr-un mix de elemente din haltere, gimnastica si discipline de anduranta (alergare, vaslit, bicicleta, vaslit, coarda). La nivel general, crossfit este descris ca fiind o varietate constanta de miscari functionale executate la un nivel mare de intensitate, cu scopul de a imbunatati conditia fizica generala.

Spre deosebire de alte dati si alte sporturi, o sa incep lista de lucruri cu bulina alba cu oamenii, pentru ca am descoperit la crossfit o comunitate cum nu am mai vazut de foarte mult timp. Si da, desigur ca o compar cu salile de fitness, unde toata lumea e pe cont propriu si nu te baga in seama, chiar daca iti strici genunchii executand incorect genuflexiunile. Aici, oamenii sunt setati pe crestere individuala, dar impreuna, pe dat 200% in timpul antrenamentelor si apoi pe prietenie dupa antrenamente. Aici, oamenii fac impreuna cu tine ultimele serii pana le termini, chiar daca ei si le-au terminat si pe ale lor. Poate ca nici nu va dati seama ce inseamna asta, dar e enorm. No man left behind!

O sa continui bulinele cu diversitatea antrenamentelor, pentru ca asta e unul dintre lucrurile care face ca crossfitul sa fie o disciplina atat de misto. Nici un antrenament nu seama cu altul si, cu trei antrenamente pe saptamana, asa cum am mers eu la CrossfitNord BVS, aveam lucrat intregul corp la sfarsitul saptamanii. Si nu stiu despre voi, dar pentru mine, asta are o satisfactie super mare, sa stiu ca antrenamentele au fost eficiente, pe langa toata oboseala, dar si toata distractia si endorfinele emanate. Am pornit de la o anumita greutate pe ridicat la piept si am ajuns intr-un punct in care nu credeam ca pot ajunge (36 kg). Si am pornit de la abia putea sa stau atarnata de bara, pana la a face tractiuni (cu banda, e drept) si a sta cateva zeci de secunde in izometrie, agatata.

Spuneam la inceput ca oricine poate merge la antrenamentele de crossfit. Si asa e. Doar ca o sa ma contrazic mai spre finalul paragrafului. La antrenamentele de grup la care am participat eu de 3 saptamani incoace (crossfit mixed – incepatori si intermediari) erau atat oameni care nu facusera niciodata unele elemente, cat si oameni care merg la crossfit de 2-3 ani. Si desi faceam acelasi antrenament, fiecare a lucrat pe propria-i progresie, la nivel de greutati, si pe propriul ritm, atunci cand vorbim de elemente cardio. Si un lucru aveam cu totii in comun: efectiv toata lumea era multumita de faptul ca a tras cat de mult a putut si inca un pic pentru obiectivele lui. Si cand zic ca oricine, am vazut femei gravide in multe luni sau persoane peste 50 de ani ca varsta. Si cred ca daca devii fan, incepi sa cauti accesorii personale pe care sa ti le cumperi in directia asta, cum am facut si eu, de la benzi, greutati, manusi, etc. Gasesti aici de toate!

Ziceam ca o sa ma contrazic. Pentru ca, totusi, gandindu-ma mai bine, toata lumea poate veni la crossfit, insa cred cu tarie ca raman si se indragostesc de disciplina asta doar oamenii care au invatat sa iasa din zona de confort, pentru ca acolo se intampla cele mai interesante reusite. Cei care au invatat ca totul e in mindset. Asta e cel mai important lucru pe care, eu, personal, il iau din crossfit. Mi-a amintit cat de mult conteaza mindsetul in toate lucrurile pe care ni le propunem. Nu ca as fi uitat vreodata, insa, atunci cand am inceput luna, credeam ca nu pot sa fac anumite lucruri. Eu si corpul meu, adica. Iar limitarea era doar in mintea mea si corpul a executat.

Va doresc sa iesiti mereu din zona in care sunteti. In oricare zona ati fi. Si sa incercati crossfit, ca eu m-am indragostit de gasca de la CrossfitNord BVS. Las aici in scris, sa se consemneze, ca o sa ma intorc la el. Cand nu voi mai avea sporturi de incercat, poate.

Vrea cineva sa ghiceasca ce urmeaza in luna urmatoare?

You May Like Also

Leave a Reply