Ambitia de ianuarie – cum o mentinem vie tot anul?

Ambitia de ianuarie – cum o mentinem vie tot anul?

As vrea sa incep prin a mentiona ca mie agitatia si ambitia asta a oamenilor la inceput de an imi place foarte mult. E o energie pe care nu o gasesti in nici o alta luna a anului, nici macar toamna, cand se intoarce lumea din vacante. E ceva la anul care abia incepe care scoate telurile, idealurile la suprafata, si de aici, si ambitia pentru a le face, ceea ce mi se pare un lucru minunat.

Salile si centrele de tratamente sunt pline, deci e clar ca oamenii devin mai activi. Salatele apar tot mai des in farfurii daca ma uit in restaurante, deci e un semn ca oamenii incearca alegeri mai sanatoase. Solicitarile de consultanta pe nutritie sunt mai numeroase ca niciodata, fiind semn ca oamenii se preocupa mai mult de sanatatea lor si mai ales, de felul in care mananca. E minunat! Plus ca, in afara de frig, ianuarie e ca un reset pe care pare ca il asteptam cu totii. O noua sansa. Un T0 de la care sa pornim.

Si pentru mine, ianuarie e intr-adevar, un inceput. De alt an in care sa facem lucrurile sa mearga si mai bine, in care sa facem mai multa miscare si sa ne indeplinim obiectivele marete. Si cand ma gandesc la ianuarie, ma gandesc ca la o redezghetare a lucrurilor, dupa latenta de sarbatori, care imi place de mor. Si am invatat sa-mi mentin aceasta atitudine pentru tot restul anului, adaptand cantitata de energe pe care o depun pentru diferite perioade. Dar nu o pierd niciodata cu totul, in ninci un moment al anului.

Dar am observat ca in general, la multa lumea, aceasta ambitie se pierde undeva pe finalul lunii ianuarie, asa ca am zis sa intervin si sa dau sugestiile mele ca asta sa nu se intampla, acum ca se apropie inchiderea de luna.

  • Ti-ai notat obiectivele?

Sau doar le ai in cap si crezi ca n-o sa le uiti? Daca nu ai facut-o inca, citeste ritualul meu de setare a obiectivelor, pentru ca, fara sa vrem, ne lasam purtati de val daca nu o facem cum trebuie si uitam de la ce am plecat si unde vrem sa ajungem. Ar fi bine, deci, ca ele sa fie clar setate, notate si, eventual, la vedere. Asta ne motiveaza sa le ducem si mai departe de luna ianuarie si sa nu ramana doar o promisiune facuta la final/inceput de an, aruncata in vant. Ea trebuie sustinuta si reamintita. As plusa aici chiar sa ne setam obiective pe fiecare luna, astfel ca, in momentul in care se incheie ianuarie, sa tragem linie si sa vedem ce mai preluam pe luna urmatoare sau ce adaugam.

  • Ai un plan pe termen mediu (daca nu si lung?)

Ai putea spune ca e acelasi lucru cu obiectivele de mai sus, insa planul pe termen mediu si lung este de fapt privirea de ansamblu, pe care, daca nu o ai clara, se pierde in detalii. Si tu odata cu ea. Aici eu as sugera angajamentul pe termen lung, care ar putea fi un motiv destul de bun sa nu te opresti din ce ai pornit in ianuarie. Si aici ma refer la cumparare unui abonamen pe jumatate de an sau un an, o promisiune sau un pariu, orice crezi ca functioneaza ca sa nu te dai batut asa repede.

  • Regula celor 21 de zile?

Despre faptul ca un obicei se adopta dupa 21 de zile consecutiv ati mai auzit, cu siguranta, si functioneaza. Doar ca eu sunt de parere ca la fiecare om e diferit. Testata recent, la mine acum un obicei “se prinde” dupa doar 10 zile, dar sa zicem ca am exercitiu la treaba asta. La fel cum la unii dintre voi probabil ca e nevoie de mai mult de 21 de zile ca sa va vina natural sa faceti unele chestii. Totusi, ideea la care vreau sa ajung este ca, atunci cand vine vorba de obiceiuri, trebuie insistat ca ele sa ne intre in reflexe. Cu razbdare la purtator. Pentru ca s-ar putea luna ianuarie sa nu fie de ajuns pentru ca asta sa se intample, dar asta nu trebuie sa fie motiv sa renunti.

  • Pregateste-te pentru rezistenta

Atunci cand te hotarasti sa schimbi ceva la inceputul anului, fie ca e vorba de mers la sala, mancat sanatos, lasat de fumat sau schimbat cercul de prieteni, oamenii din jurul tau vor reactiona. Garantat! Si de cele mai multe ori, din pacate, vor incerca sa te descurajeze. Asa ca reia toti pasii de mai sus si, mai mult decat atat, aminteste-ti ca faci lucrurile astea pentru tine, nu pentru ei, si ca sunt niste decizii bune, chiar daca te pozitioneaza diferit. As forta putin nota si v-as sugera chiar sa va ganditi cat de misto e sa fii diferit de restul lumii. Daca majoritatea se tin de planurile de inceput de an doar in luna ianuarie, arata-le tu cum se face!

Asadar, hai sa ne auzim la inceput de februarie cu acelasi entuziasm, sau chiar cu si mai mult!

Ce ziceti?

 

You May Like Also

Leave a Reply