Retete sanatoase pentru cele trei mese ale zilei (II)

Retete sanatoase pentru cele trei mese ale zilei (II)

Inceputul asta de an mi-a adus aminte ca n-am mai vorbit de mult despre importanta unor decizii sanatoase in alimentatie, mai ales daca facem referire la perspectiva asupra mancarii. Discutia despre mancatul emotional este lunga, si de-asta am tratat-o si intr-un alt articol, dar, in orice situatie, sa ne amintim ca trebuie sa privim mancarea ca ceea ce este: sursa de nutrienti pentru corpul nostru, sa functioneze in conditii optime. Nu sursa noastra de fericire sau de nefericire, atunci cand consideram ca ne deprivam de anumite alimente. Asadar, pentru ca mancarea buna aduce atatea beneficii mintii si corpului, perspectiva trebuie sa fie cel putin entuziasta. Aduculoare, energie buna si dragoste in farfuriile tale!

Introducerea fiind facuta, revin iar cu 3 retete de-ale mele, super usor de facut, dragute, colorate, sanatoase, numai bune pentru (asa cum am mai postat) mic-dejun, pranz si cina.

  1. Avocado eggs

Ingrediente:

2 oua

1 avocado copt (neaparat sa fie putin moale)

1 ardei gras

100g ciuperci

30g branza de oaie

Condimente (paprika iute, turmeric, sare)

Pentru ouale in avocado, se taie avocado in doua jumatati perfect egale si apoi se taie putin fundul fiecarei jumatati astfel incat sa stea drept in tigaie. Interiorul se scobeste putin astfel incat sa incapa mai bine oul, iar miezul de avocado ramas se pastreaza pentru garnitura. Avocado-ul se lasa intr-o tigaie cu capac timp de aprox 10 minute (depinde foarte mult de cat de copt e avocado, se testeaza cu o furculita). Atunci cand este gata, se toarna in fiecare jumatate, cu atentie, pe rand, cate un ou, si se adauga capacul la tigaie. Se lasa aproximativ 4-5 minute pana cand oul este tare.

Pentru garnitura se trag ciupercile taiate, ardeiul taiat, condimentele, intr-o tigaie, cu putin ulei de cocos si cu capac. La final se adauga branza si se amesteca pana cand se creaza un sos omogen.

Totul se serveste cu lamaie sau lime, dupa gust. Pentru niste portii mai sanatoase, se poate dubla cantitatea.

2. Vanata umpluta cu carne de curcan

Ingrediente:

1 vanata umpluta

200g piept curcan

100g ciuperci

1 catel usturoi

1 ceapa rosie

Sos de rosii

Condimente (paprika iute, sare)

Vanata se spala bine si se taie pe lungime in doua jumatati care se scobesc aproape total de miez. Cele doua jumatati se aseaza intr-o tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt.

Intr-o tigaie unsa cu foarte putin ulei de cocos se caleste usturoiul si ceapa pana cand devin aramii. Se adauga carnea de curcan taiata cubulete si se lasa sub capac aprox 10 minute, amestecand din cand in cand. Pe rand, se adauga apoi ciupercile, miezul de vanata, sosul de rosii si condimentele.

Continutul din tigaie se toarna in cele doua jumatati de vanata si se baga toate la cuptor timp de 25 minute (se verifica starea vanataii, astfel incat sa fie coapta).

Eu am mancat una calda si una rece, a doua zi. La fel de minunate si sanatoase amandoua.

3. Pastrav la gratar cu piure de mazare

Ingrediente:

300 g pastrav (eu am avut congelat, 3 bucati intregi)

200g mazare (congelata)

Sos pesto (sau ulei de masline, patrunjel, busuioc si sare)

Lapte

Condimente(turmeric, piper alb)

Jumatatile de pastrav se aseaza individual in folie de aluminiu si se impaturesc bine, dupa ce au fost condimentate in prealabil (eu folosesc un mix de condimente pentru peste). Bucatile in aluminiu se aseaza pe gratar sau pe tigaie tip gratar si se lasa aprox 5-7 minute pe fiecare parte.

Mazarea se pune intr-o tigaie, peste care se adauga sare si peste care se aseaza capacul. Se amesteca din cand in csnd, pentru a nu se lipi de tigaie, si se lasa pana cand boabele de mazare sunt destul de moi. Eu am pus ce a iesit in recipientul mare de la Nutribullet si am adaugat putin sos pesto, turmeric, ulei de masline putin lapte fara lactoza si piper alb. Se dau la blender sau Nutribullet pana cand devine o pasta omogena si gustoasa.

Se servesc cu lamaie sau lime.

P.S: eu am facut si al meu “cel mai bun mujdei din lume”, cu iaurt grecesc cu 10% de la Olympus, usturoi, putin ulei de masline si lamaie.

Sper sa aveti inspiratie si pofta buna!

You May Like Also

Leave a Reply