Sa vorbim despre timp

Sa vorbim despre timp

Sunt tot mai des intrebata cum reusesc sa le fac pe toate intr-o zi si, desi fac intr-adevar foarte multe lucruri, nu am vreo reteta magica de prelungire a celor 24 de ore dintr-o zi si nici nu am vreo scurtatura prin care sa reusesc sa le indes pe toate in programul meu. Doar imi place tot ce fac, asa ca le fac loc in agenda mea. M-am hotarat, asadar, sa scriu un articol despre timp.

Pentru cei care ma cunosc deja a devenit o obisnuinta ca eu sa am agenda incarcata si sa vreau sa fiu anuntata din timp pentru diverse tipuri de activitati, dar tot ei stiu si ca imi fac timp cumva, cu toate astea, sa ne si vedem, sa ma si relaxez, sa nu uit de oamenii importanti.

Inteleg mai bine decat oricine sa spui ca nu ai timp. Si chiar sa crezi asta. Am avut multi ani in care efectiv 10 ore din cele 16-17 in care eram treaza le petreceam la birou si realmente, nu parea sa fie timp de altceva. Sau energie. Iar in weekend tot ce-mi doream era sa dorm, pentru ca ma simteam sleita de puteri. Insa atunci cand mi-am dat seama ca era o alegere, timpul a devenit foarte relativ. Ca atunci cand m-am lasat de fumat. Asa cum am povestit aici, ceea ce nu mi-am dat seama atunci cand fumam era ca imi ocupa foarte mult timp si atunci cand m-am lasat, am inceput sa privesc altfel si aceasta notiune.

Asadar, iata cateva lucruri despre timp, asa cum le vad eu acum, poate ajuta pe cineva:

  • Timpul mort. Daca faci o analiza asupra cati timpi sunt morti intr-o zi, e posibil sa realizezi ca nu folosesti tocmai bine sau productiv toate orele alea care sunt utilizabile intr-o zi. In afara de fumat, eu mi-am mai dat seama ca pierdeam timp uitandu-ma la seriale (nu zice nimeni sa le eliminam, doar sa facem o analiza sa vedem daca e in avantajul nostru sa ne ocupe foarte mult timp). Cu siguranta exista locuri in care timpul petrecut in nestire pe nimicuri poate fi petrecut altfel, care, la sfarsitul zilei, daca nu ne aduce ceva productiv sau util, macar sa ne aduca o anumita satisfactie. Fiecare stie mai bine.
  • Timp in miscare. Aici ar putea fi vorba tot de timpi morti in care stai in metrou, in trafic sau asteptand la o coada. Eu, tot dupa o analiza atenta de care ziceam mai sus, mi-am dat seama ca timpul in miscare e maaare parte din timpul dintr-o zi, asadar, as putea sa-l folosesc in avantajul meu. Personal, folosesc timpul asta sa citesc, sa ascult audiobookuri sau sa planific postari in social media. Cateodata scriu si articole in gand sau pe telefon. Depinde cat de mult am de asteptat.
  • Timp planificat bine. Sau agenda facuta, asa cum e in capul si in listele mele acum, si cum nu mai stiu ca se poate altfel. Stiu ca suna dificil si inflexibil la o prima vedere, insa asta este doar ca sa am o perspectiva foarte buna si atenta asupra timpului meu si sa il poti gestiona mai bine (probabil ca sunt si putin control freak). Si desi e, poate, mai dificil la inceput sa iti notezi lucruri in agenda sau sa iti planifici toate saptamana, devine tot mai usor si o chestie uzuala prin exercitiu repetat. Ca orice lucru repetitiv din care vrei sa faci un obicei. Eu am un daily planner, pe care il completez de obicei duminica cu lucrurile stabilite pentru saptamana urmatoare: munca, antrenamentele, intalnirile, taskurile pentru blog sau cele pentru nutritie, dar si alte lucruri administrative – platit chirie, drum la banca, etc. Pe parcursul saptamanii continui sa completez, sa mut si sa bifez acolo unde e cazul.
  • Timp pentru tine. Il notez si pe asta pentru ca, mai ales in valtoarea timpurilor in care traim, depriorizam prima data fix acest tip de timp. Si e poate cel mai important dintre toate taskurile pe care le ai de facut intr-o zi. Da, in fiecare zi trebuie sa-ti acorzi timp pentru tine, fie ca iti pregatesti ceva bun de mancare si mananci in tihna, fie ca iti pui o melodie preferata si dansezi in casa, fie ca citesti o carte.

In timp, am ajuns sa-mi gestionez foarte bine timpul iar asta ma ajuta sa fac toate lucrurile pe care mi le propun. E drept, acum sunt foarte rare momentele in care lenevesc sau stau degeaba. Cumva, nici nu mai am razbdare sa fac asta pentru ca, asa cum am mai povestit, energia se auto-intretine, la fel cum o face si lenea. Cu cat esti mai activ, cu cat ai mai multa energie.

In alta ordine de idei, oricat ar fi de siropos, timpul e pretios, bucura-te de el facand ce-ti place, cu cine merita si te bucura. Si nu crede niciodata ca exista alt timp decat acum.

La tine cum se scurge timpul?

You May Like Also

Leave a Reply