#1Month1challenge: Escalada la Vertical Spirit

#1Month1challenge: Escalada la Vertical Spirit

Incep sa scriu articolul asta cu speranta ca voi putea transpune cat mai bine starile prin care treci atunci cand practici, chiar si pentru doar o luna, escalada. Si cum am mai zis-o, ce mix perfect intre efort fizic bazat pe izometrie si o depasire a limitelor la nivel mental. Este incredibil! Am ales ca luna mea de escalada sa se desfasoare la Vertical Spirit din doua motive: unu, am gasit si auzit doar recomandari frumoase despre acel loc si doi, m-am indragostit la prima citire de cursul de Mindfulness si Catarat tinut de Marius. Se pare ca, instinctiv, a fost cea mai buna alegere.

Ca sa expunem mai intai toate datele “problemei”, mai incercasem o singura data escalada in viata mea, acum multi ani, intr-un moment cand nici greutatea corpului, nici rezistenta lui la sport nu erau de partea mea. Acum, trebuie sa recunosc ca s-a simtit miscarea facuta in ultimii ani, chiar daca, dupa primele antrenamente de acomodare si impamantenire corecta a tehnicilor, a devenit solicitant fizic chiar si pentru mine. Dar, asa cum fac in orice articol din seria #1month1challenge, sa va spun ce mi-a placut si de ce recomand sa incercati aceasta minunata disciplina sportiva:

  • Pentru ca lucrezi tu cu tine. Si tu la tine. Este foarte interesant de constientizat cat de mult lucrezi la atentie si cat de mult te aduci in prezent in momentul in care fiecare mana cu care te agati si pas pe care il faci pe perete trebuie sa fie facute cu toata fiinta ta, cu toata atentia. Si mai e si constientizarea acelui moment in care simti ca nu mai poti, in care vrei sa renunti, dar cumva uiti ca ai hamul prins de brau si in realitate, mai poti inca un pic, desi nu credeai. Sau acel moment de anxietate peste care trebuie sa treci. Sa constientizezi ca s-a instalat si sa alegi care e cea mai buna miscare urmatoare: ma dau jos, ma blochez, sau respir si continui.
  • Pentru ca e un tip de efort fizic care este destul de intens pentru cei care care cauta adrenalina si provocare, dar la indemana pentru multi dintre noi, fie ca ai deprindere sportiva sau nu, fie ca esti cu mai mult sau mai putin curaj sa iasi din zona de confort. Da, toata lumea poate incerca escalada, de la un traseu foarte usor, pana unde se incumeta mintea sa accepta noi provocari.
  • Pentru antrenamentele de mindfulness cu Marius. Inainte sa am prima sedinta, pentru ca nu mi-e strain subiectul, ma intrebam cum vor fi imbinate cele doua, cataratul si mindfulnessul. Fara sa-mi dea prea multe explicatii in mod direct, Marius mi-a raspuns foarte repede la intrebari, mai ales pentru ca am gasit in el cea mai calda si rabdatoare persoana pe care am cunoscut-o in ultimul timp. Iar antrenamentele, pe langa invataturile tehnice legate de escalada, au fost o serie de discutii frumoase si deschise despre concentrare, viata, positivism si decizii sanatoase pentru minte, ca si pentru corp.

Fara sa-mi dau seama, am invatat pe rand sa ma catar corect in mansa (asta este procedeul cu coarda prinsa in regim scripete, depinzand in totalitate de persoana de jos), sa ma concentrez pe impins in picioare si mai putin tras in maini, am invatat cataratul pe perete diedru (90 de grade) – care mi-a placut super mult, fiind mai mult pe impins decat pe tras, cu accent mai mult pe picioare decat pe maini -, am invatat sa respir pe urcare si sa dozez efortul si am trecut si la tehnica “cap de coarda”, care, spun, specialistii in escalada, este adevaratul catarat (practic, este si varianta in care totul depinde de tine si atunci devine cu adevarat important cum te depasesti pe tine insuti sa continui, sa tragi de corp, sa depasesti barierele).

Pe langa toate astea, am invatat ca exista oameni misto tare, carora le-a intrat acest microb numit escalada in sange si care isi antreneaza mintea sa cucereasca in catarare chiar si cei mai dificili munti. Si asta mi se pare extraordinar. Si am mai invatat (de la Marius) ca frica nu dispare niciodata, nici la nivel profesionist, insa ea devine parte a motivului pentru care reusesti sa invingi si totusi sa fii in siguranta. Iar pentru mine, sa transformi ceva considerat negativ intr-un avantaj competitiv si un beneficiu pentru tine, este motiv de ajuns sa alegi escalada ca tip de miscare sau ca hobby pentru tine.

Pe Vertical Spirit ii gasiti la Baicului si la Universitate, iar pe Marius la antrenamente dupa ora 18.

Haideti. Cine-mi trimite poze de sus, de la 15 m?

Vezi cum au fost si lunile trecute din #1month1challenge: Bodyshape si Krav Maga.

You May Like Also

Leave a Reply