Daca ma urmariti pe Facebook si pe Instagram, stiti deja ca am incercat niste retete sanatoase si simple de facut, care s-au dovedit foarte delicioase. N-am scapat, multa lume m-a rugat sa las retetele si pe blog. Cu ocazia asta inaugurez si sectiunea de retete sanatoase de pe blog si vin cu 3 idei de retete rapide, pentru mic dejun, pranz si cina, sa nu zicem ca nu avem timp de gatit.
- Pancakes cu faina de migdale
Daca esti ca mine si ai renuntat la faina alba (sper) sau chiar si la faina de grau, in general, fie ea si integrala, o sa ti se para o super idee sa incerci bunataturile alternative, cum ar fi faina de migdale, de castane sau de cocos. Dar astazi sa vorbim despre cea cu migdale.
Ingrediente:
100 g faina de migdale
3 oua
Praf de copt (un varf de lingurita)
Jumatate de banana
Esenta de migdale
Unt de cocos – pentru gatit
Cred ca e de la sine inteles ca se amesteca toate (eu le-am dat prin Nutribullet), se adauga sare dupa gust. Se ia o tigaie buna, de preferat una la care sa nu se lipeasca pancake-ul si se toarna in tigaie o cantitate de amestec cat o palma, ca suprafata, si groasa de jumatate de deget, dupa ce am incalzit in prealabil tigaia cu ulei de cocos. (Nu este acelasi lucru ca la clatite, nu se intinde pe toata suprafata tigaii). In momentul in care apar mici bule pe suprafata pancake-ului, o putem intoarce.
Si gata! Eu le-am servit cu iaurt grecesc si cu fructe de padure, insa se poate face si un mic dejun sarat, daca alegem sa combinam cu legume, hummus sau ce alte idei va mai vin.
- Pui turmeric cu cartof dulce
Aici timpul de gatire este mai indelungat, insa rezultatul este delicios, punerea in scena este super usoara si putem sa facem si alte lucruri in timp ce mancarea se prepara in cuptor.
Ingrediente:
150 g pulpe de pui
2 cartofi dulci medii
Mix de condimente: turmeric, paprika dulce si picanta, marar, oregano, pudra de usturoi, sare
Ulei de masline
Se amesteca condimentele (puteti adauga ce condiment va mai place voua, insa acest mix s-a dovedit extrem de interesant) cu uleiul de masline pana devine o pasta, prin care se dau atat cartofii dulci taiati cubulete, cat si puiul.
Se aseaza toate intr-un vas jenna cu capac si se introduc in cuptorul preincalzit timp de 75 minute.
De-li-cios!
- Alge kelp cu ton in sos de rosii
Ideal pentru cina si extrem de nutritiv, aceasta masa abia intra la categoria gatit, pentru ca aproape ca se prepara singura.
Ingrediente:
50 g alge kelp uscate
Usturoi
Sos de rosii
Ardei capia
Ton calvo in sos de rosii
Despre algele kelp trebuie sa stiti ca sunt un super aliment si sunt ceea ce numesc eu “noodles verde”. Au acea consistenta care pe langa faptul ca iti tine de foame, ofera si foarte multi nutrienti si antioxidanti. Algele, cele uscate, asa cum le gasim la magazinele naturiste, trebuie lasate 30 minute in apa rece, pe care o schimbam de 2-3 ori.
In functie de cat dorim sa mancam, luam o mana de alge si le gatim intr-o tigaie in care adaugam cateii taiati de usturoi, sosul de rosii si ardeiul capia taiat marunt. Eu adaug sos picant de ardei iute sau paprika picanta, in functie de ce am la indemana, si sare. Le las cu capat circa 3 minute, astfel incat sa ia gustul de la ingredientele adaugate si apoi le mai lasam inca 4-5 minute, amestecand.
Se adauga tonul in sos de rosii si se servesc ca atare.
Cu minimum de efort, cumva, am acoperit o zi intreaga, fara sa ne batem capul prea mult. Asa ca scuza cu n-am timp sa gatesc nu mai functioneaza.
Mai mult decat atat, jucati-va cu ce aveti prin casa, adaugati condimente si vedeti daca va plac in mancare si cum se amesteca cu altele. Faceti mancarea colorata! Distrati-va!