De cartea asta m-am apucat acum multe luni de zile, insa am facut o mare pauza cat am invatat pentru examenul de nutritie. Acum ca am reluat-o si incheiat-o, pot sa-mi las impresiile aici, mai ales ca motivul principal pentru care m-am apucat de ea a fost sa vad daca si cum se mai aplica asta cu grijile scrisa de Dale Carnegie in 1930! Despre autor am auzit multe, iar reviewurile pe care le citisem despre carte pareau promitatoare. Am citit, ca de obicei, varianta in limba engleza si pe ebook, mai exact: Stop Worry and Start Living!
Mai mult decat atat, din toata lista de carti pe care mi-am propus sa o parcurg, am vrut sa o bifez pe asta acum si sa-i fac review, pentru ca mi se pare important sa constientizam cat de mult ne afecteaza grijile si cat de multe putem imbunatati daca incepem sa lucram la lucrurile mici legate de acest aspect. Acum, dupa parcurgerea cartii, imi dau seama ca, in cuvinte multe (are multe capitole si multe pagini), Dale Carnegie ofera solutii practice pentru a iesi din cercul vicios al grijilor, prin multe exemple si metode aplicate de rezolvare. Ca in final, asa cum e de asteptat si stim cu totii in teorie, sa fie vorba de perspectiva cu care ne uitam la lucruri si mai ales, despre a duce o viata mai pozitiva si mai placuta. Despre fericire.
- Lucruri pe care trebuie sa le stii despre griji
Capitolul asta mi-a placut in mod special pentru ca vorbeste despre grijile formate prin traitul in trecut sau in viitor, si, deci, despre importanta traitului in prezent. Apoi, mare parte a capitolului este despre a realiza si accepta “worst case scenario”, adica cum sa-ti imaginezi cel mai grav lucru care se poate intampla intr-o situatie. Daca mental gasesti solutie pentru acea situatie, nu exista nimic peste care nu poti trece si de aceea, grijile nu isi au rostul.
- O formula magica pentru a trece peste situatiile in care apar grijile
Un capitol despre a te documenta in cazul oricarei situatii care iti provoaca grija si asta pentru ca de cele mai multe ori lipsa de informatie si interpretarea gresita a unor situatii sunt printre principalele motivele de grija. Cel mai important, odata ce ai toata informatia adunata despre un lucru, poti lua o decizie informata in a o rezolva.
- Cum sa elimini 50% din grijile legate de orice
Dale Carnegie spune ca trebuie sa mentinem mintea ocupata, ca sa nu se duca catre grijile de zi cu zi. Sunt de acord cu aceasta tehnica in masura in care nu fugim de realitate, de probleme. Recunosc ca functioneaza, asa cum functioneaza si golirea mintii prin meditatie, dar e o tehnica alunecoasa, daca nu e folosita cum trebuie. Intr-adevar, atunci cand avem timp liber pe mana, obisnuim sa intoarcem lucrurile pe prea multe fete si sa ne facem griji mai ales in legatura cu lucrurile pe care nu le putem controla. Un pas este sa acceptam ca unele lucruri nu pot fi controlate de noi si sa pornim de acolo.
- 7 moduri de a cultiva o mentalitate ce-ti va aduce pace si fericire
Un capitol care m-a uns pe suflet, pentru ca este despre a-i face pe alti oameni fericiti si de a-i ajuta, lucru care te ajuta sa nu-ti mai faci griji. In stransa legatura si cu ce zicea in capitolul de mai sus. Si asta nu doar pentru ca ia focusul mintii de la propria persoana si propriile ganduri, ci si pentru ca bucuria creata prin ajutarea celorlalti ajuta la a avea o stare de fericire si de gratitudine, care, in final, ajuta in evitarea grijilor.
- Cum sa eviti grijile provocate de critica
Sau cu alte cuvinte, mutarea atentiei de la a face lucrurile asa cum se asteapta altii sa le faci, spre a le face cel mai bine posibil. Plus mentalitatea de a fi propriul critic si de a fi propria ta cea mai buna versiune a facut din acest capitol unul foarte misto din carte. Este, asa cum am vazut eu lucrurile, despre a fi in competitie cu tine, care este singura competitie pe care ar trebui sa te chinui sa o castigi, pentru ca in acel moment nu mai este vorba despre ego.
- 6 moduri de a evita oboseala si grijile
Sunt 6 lucruri simple si la indemana, iar exemplele lui Carnegie sunt perfect valabile chiar si in 2018: odihneste-te inainte de a obosi; invata sa te relaxezi la munca; invata sa te relaxezi acasa; invata obiceiuri bune la munca (despre importanta prioritizarii, a documentelor importante la indemana, etc); pune entuziasm si pasiune in ceea ce faci; aminteste-ti ca nimeni nu a murit din lipsa de somn (si asta pentru ca grija legata de faptul ca nu poti dormi este cea care te tine treaz).
- Sfaturi personale de la cei care au invins grijile – sau exemple aplicate ale teoriilor de mai sus, foarte relevante, obtinute din interviuri sustinute de Carnegie pe durata a 7 ani.
Concluzia mea este ca lucrurile sunt total aplicabile chiar si in zilele noastre, mai ales ca, undeva pe drum, motivele noastre de griji s-au triplat iar cantitatea de informatie pe care o primim pentru a o intoarce pe toate partile este si ea considerabil mai mare. Pentru mine, personal, Carnegie nu a venit cu ceva revelatoriu si asta probabil pentru ca nu este prima carte despre destresare si fericire pe care o citesc, insa pot recunoaste o carte scrisa bine si structurata bine atunci cand o citesc. Plus, cred ca e o carte care poate ajuta, prin puterea exemplelor dar si prin exercitiile pe care le sugereaza autorul.
Zic sa mai lasam supragandirea, sa ne bucuram de ce ni se intampla frumos in acest moment si poate sa mai si citim pe alocuri. Ajuta.
Ce ziceti?