Continui seria inceputa aici si continuata aici, despre cum se adapteaza cei din jur la stilul tau de viata, cu un articol despre cum te adaptezi tu la noul tau stilul de viata, mai exact, cum implementezi noile tale obiceiuri intr-un context care nu se schimba, nu vrea sa se schimbe si probabil ca nu se va schimba. Si ma refer astazi la mancatul la birou, unde fiecare are o parere, un obicei, un ritual.
Mi-a venit ideea mai ales ca eu, intr-o zi normala, imi mananc doua dintre cele trei mese din zi si cele doua gustari in incinta biroului, si in cazul meu, toata lumea s-a obisnuit cu obiceiurile mele. Insa, si aceste decizii pe care le luam in ceea ce priveste mancarea sunt o etapa importanta si cu care trebuie mai ales tu sa te obisnuiesti, intr-un birou cu multi oameni, diferiti, si mai ales, care nu pot fi de acord cu deciziile tale. Dar sa le luam pe rand.
Puterea de a ramane consecvent obiectivelor tale
Sau, altfel spus, taria de a rezista tentatiilor. Pentru ca, ele, tentatiile, vor fi la orice pas. Daca si la voi la birou este ca la mine, orice motiv poate fi bun de sarbatorit cu niste dulciuri, un tort, niste biscuiti sau pur si simplu ceva sarat. Si daca nu e motiv de sarbatoare, cineva a gatit ceva in weekend. Si daca nu e asta, cuiva ii e super pofta si noi avem un Carrefour la parter. Intelegeti unde ma duc cu ideea. Primul si cel mai important pas este sa ramai fidel obiectivelor tale, cele care implica sa eviti sa servesti din toate mentionate mai sus. Sau poate mai putin decat ai servi in mod normal. Sau poate nu in fiecare zi. Tu stii. Nu trebuie privita ca o privare de ceva, ci ca pe un pas potrivit pentru indeplinirea obiectivelor tale. Si va fi cu atat mai greu cu cat vor exista oameni care nu vor intelege si nu vor accepta deciziile tale si vor insista. Lor, dar si tie, le vei arata ca se poate.
Ramai pozitiv si ai rabdare cu tine
Mai ales dupa o perioada mai indelungta si mai ales cand se intampla des sa fie lucruri pe care le-ai gusta, dar de care te-ai ferit, s-ar putea sa te simti pedepsit si sa-ti doresti chiar mai tare sa te infrupti. Ca sa nu ajungi in punctul ala, fa in asa fel incat sa inlocuiesti ceea ce voiai sa mananci cu ceva ce poti manca, cum ar fi de exemplu sa mananci un fruct in loc de o prajitura de ziua cuiva. Sau sa gusti putin in loc sa mananci o felie intreaga, chiar daca asta inseamna ca te-ai abatut putin de la dieta ta. Eu, asa cum am mai spus, prefer sa nu gust deloc, pentru ca mai rau fac, insa pentru unii dintre voi poate functiona, astfel incat sa nu se simta restrictionati cu ceva. In tot ce decizi sa faci, ramai pozitiv, priveste lucrurile cu mandrie mai mult decat cu negativitate si nu te supara pe tine daca calci stramb. Iti faci un bine, nu o defavoare.
Planifica mesele
Stiu, pare complicat si e inca un lucru la care trebuie sa te mai gandesti pe ziua respectiva, dar mai ales cand ne-am setat niste obiective, fie ele de slabit, tonifiat, ingrasat, etc, mesele nu pot fi lasate la voia intamplarii. Pachetelul pregatit de acasa ramane cea mai buna optiune, mai ales daca ai si un spatiu unde poti incalzi mancarea, insa daca nu se poate asa, gaseste o solutie sa poti respecta mesele principale, macar: comanda de mancare din timp, comanda de undeva unde ai si optiuni in stilul tau actual de alimentatie, iar daca e vorba de o intalnire in care se comanda la comun, insista sa se comande si o optiune, doua, mai sanatoase, fara rusine. Toate locurile de unde se comanda pizza au si ceva salate, asa ca nu exista scuze.
Nu fi agresiv si nici nu incerca sa convingi pe nimeni
Cum ziceam, indiferent de grupul in care care lucrezi si dimensiunea lui, vor fi oameni care nu vor intelege si nici nu vor accepta alegerile tale alimentare. Vor pune intrebari, vor incerca sa te convinga sa gusti si ca e o prostie, ca arati bine, ca n-ai nevoie, ca esti nebun, etc. Sunt lucruri pe care tu nu le poti controla. Inca ce poti controla este reactia ta la ele. Nu te enerva ca o fac si nici nu fi agresiv cu ei pentru ca nu inteleg. Intr-un final vor intelege. Sau nu. Nu conteaza. Important este ca deciziile tale sa fie asumate. Si sa fie ale tale in totalitate. Pe de alta parte, nici nu incerca sa convingi pe nimeni ca modul in care mananci tu acum este bun si ca ar trebui sa o faca si ei. Nu vrei nici sa devii unul dintre acei oameni care fac asta si nici n-ai de ce. Pana la urma, fii un exemplu si daca vrea cineva sa stie, te va intreba mai multe. In plus, lumea care nu vrea sa slabeasca sau sa manance sanatos nu vrea sa auda aceste povesti despre ce si cum mananci tu in fiecare zi.
Orice scenariu ar fi de mai sus, subiectul mancatului, mai ales la birou, este unul sensibil si omniprezent. Si asta il face cu atat mai important. Eu nu sunt aproape niciodata nepregatita pentru ca mananc des si atunci cand mi se face foame, imi este rau. Pe langa pregatitul meselor si mancatul la ora fixa, am la birou sertarasul cu seminte care sa ma salveze in momente de panica.
Sunt sigura ca sunt o gramada de povesti de pe la birou, strans legate de mancare. Le adunam aici?
Pofta mare! j
Te respect in mod deosebit pentru vointa de care dai dovada. Eu sincer, datorita ritmului accelerat de la birou nici macar nu apuc sa servesc cele 3 mese pe zi asa cum ar trebui si ar fi normal.
Multumesc mult. Cred ca e vorba de disciplina. Poti sa-ti impui la inceput, sa te fortezi un pic, sa-ti setezi alarme daca trebuie, si apoi iti va intra in obicei😁