De cateva luni bune, asa cum ziceam si aici, m-am apucat de cursul de nutritionist in cadrul Fitness Education School. Si este super tare, nu numai ca sunt eu entuziasmata sa aflu chestii despre alimentatie si cu siguranta nu voi mai privi mancatul sau alimentele la fel de acum, dar pentru ca nici macar nu ne dam seama cat de multe lucruri influenteaza o alimentatie proasta. Pe langa asta, am aflat multe lucruri interesante pe care credeam ca le stiu intr-un fel si mi-au fost demontate niste mituri legate de asta. Nu va pot trece prin tot ce am invatat pana acum, mai am multe de asimilat oricum, insa ma gandeam sa va impartasesc cateva chestii mai mult sau mai putin obisnuite pe care le-am aflat la curs.
- Ni se tot spune sa nu mancam repede si am aflat si de ce. Anumite alimentele, in special glucidele, adica carbohidratii, incep sa fie asimilate la nivelul cavitatii bucale, asa ca daca le grabim si nu le lasam sa le asimileze, nu facem decat sa punem presiune pe celelalte parti ale aparatului digestiv si astfel sa nu incetinim functionarea organismului.
- Atunci cand ai gura uscata, este o reactie a corpului la lipsa de vitamina C, din cauza careia glandele salivare nu-si mai fac treaba cum trebuie. Tot aici as mentiona si ca lipsa de vitamina A duce la cojite pe piele, in special in zona scalpului.
- In cazul in care nu stiam deja, albusul de ou este cea mai importanta si cea mai buna sursa de proteina!
- Ni se tot spune sa mancam fibre pentru ca sunt bune pentru digestie. Insa ceea ce nu se spune este ca nu e bine nici cu prea multe fibre, pentru ca afecteaza flora intestinala si ne da organismul peste cap. In functie de organism, consumul de fibre trebuie sa fie undeva intr 14 si 17 g/1000 kcal (la persoanele cu probleme de constipatie, poate ajunge si la 25 g)
- Colesterolul este bun, daca ni-l luam din sursele potrivite: peste, cereale integrale, etc. Ba chiar are un rol important in digestie si transmiterea informatiei catre ficat si excretie. Ce e interesant este ca, in ciuda a ce mai auzisem, nivelul de colesterol nu este influentat de stres decat intr-o mica masura, aproape insesisabila. Totul sta tot in alimentatie.
- Stiti aia cu apa inainte sau dupa masa? Sa stam jumatate de ora, sa nu bem apa dupa masa? Hai sa bem apa totusi, mai ales daca mancam ceva bogat proteic, care “se duce” mai greu. Apa este buna, indiferent de cand o bei.
- Ca sa fim cat mai safe si ca sa evitam pesticidele, fructele si legumele se spala cu apa si bicarbonat de sodiu. Capsunile contin cea mai mare cantitate de pesticide si ele trebuie spalate cel mai bine utilizand acest proces.
- Celulele de grasime formate in copilarie si in perioada adolescentei pot persista toata viata, de aceea este super important sa mentinem o alimentatie echilibrata si sanatoasa la copii.
- Nu avem nevoie de cure de detox pentru ca organismul face deja asta pentru noi. Putem avea perioade totusi in care sa nu mancam anumite alimente “grele”.
Am aflat, printre altele, ca sunt oameni care isi fac micsorare de stomac si apoi dau shaorma prin blender. Si li se pare ca totul este in regula. Deci iata ce izvor nesecat de povesti este nutritia. Am descoperit si ca e un subiect atat de complex iar planurile alimentare sunt mai greu de facut decat ma asteptam. Dar mi se pare atat de important sa stim ce si cum trebuie sa mancam, incat recomand oricui sa urmeze cursul asta, pentru ei, pentru cei din jurul lor. V-am spus si cat de misto e doamna doctor Daniela Stegaru?
Un nou curs fix ca cel pe care il urmez eu la Fitness Education School incepe in 9 iunie si daca e de interes, mai multe informatii sunt aici. Sper sa va inspire! Eu din septembrie, dupa examen, voi fi Tehnician Nutritionist cu acte in regula si cu toata informatia necesara pentru a face sa fie bine. Pentru mine si pentru cei din jurul meu.