Carte: 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey

Carte: 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey

De multe ori sunt intrebata de unde am energie sa le fac pe toate si cum ma organizez astfel incat sa nu uit nimic si sa fie eficienta in toate lucrurile pe care le incep si pe care le duc la bun sfarsit. Ei bine, astazi m-am decis sa fac review la cartea pe care mi-am dorit foarte multa vreme sa o citesc si, culmea, cand i-a venit randul, a venit o confirmare a multor lucruri pe care deja le schimbasem/implementasem. Lucru care este minunat si desi cred ca sunt lucruri de bun simt, imi imaginez ca nu multa lume aplica aceste mici sfaturi in viata de zi cu zi. Cartea “7 obiceiuri ale oamenilor eficienti” ramane una de referinta si mi se pare ca poti aplica si invata din ea indiferent de stadiul in care te afli cu lucrurile pe care vrei sa le faci in viata.

“7 obiceiuri ale oamenilor eficienti” scrisa de Stephen R. Covey este o carte pe gustul meu, pentru ca pune victoria personala mai presus de victoria publica. Si m-a fascinat pentru ca, desi scrisa in 1989, aproape de pe vremea cand m-am nascut eu, cartea atinge subiectul intr-un mod actual, aplicabil. O carte…eficienta, asa cum am perceput-o eu. Si asa cum consider si eu ca trebuie sa incepem marile batalii spre schimbare, autorul prezinta imbunatatirea obiceiurilor prin aplicarea unor pasi mici si cu rabdare. Si pentru ca suntem diferiti si eficienta se manifesta in conditii diferite pentru fiecare, acorda o importanta deosebita gasirii a ceea ce este important pentru noi, pentru a vedea daca este centrul universului nostru, spre care toate actiunile noastre tind. Desigur, se vorbeste mult despre responsabilizarea pentru actiunile pe care le facem, avand in propria noastra putere lucrurile pe care le lasam in centrul principal de interes.

Asadar, luandu-le pe rand:

  1. Fii proactiv – aici se refera la mai mult decat a face ceva inainte de a trebui sa faci ceva si deja de la primul pas intervine pentru prima data aceasta responsabilizare pentru cum reactionam la stimuli. Pentru ca, asa cum este normal, generand niste obiceiuri sanatoase in mod proactiv si neasteptand sa “ne ia valul”, nu lasam nici patternurile si obiceiurile perpetuate in cultura, de parintii nostri, de alti oameni, etc, sa aiba control asupra vietii noastre si asupra deciziilor pe care le luam.
  2. Incepe orice avand finalul in minte – la fel de important pentru mine este acest pas, o transpunere a setarii de obiective. Desigur, autorul face o referire la nivel mai inalt, mai mult despre alegerea persoanei care vrei sa fii in viata, acela fiind punctul cu care incepi orice. Adusa in lucrurile mici pe care le facem, as zice ca e important sa pastram imaginea de ansamblu, oricate detalii ar interveni pe parcurs.
  3. Fa prima data lucrurile importante – sau despre prioritizare. In functie de aceste centre de interes de care spuneam mai sus, in functie de ce este mai important in viata noastra, de acolo pornim in constructia unui plan eficient si nu ne abatem de la lucrurile care conteaza si pe care ni le-am setat.
  4. Sa gandim win/win – Autorul ofera o lectura tare misto asupra tipurilor de oameni, dupa criteriul “ce am fi in stare sa facem ca sa obtinem ceva”. Si cu exemplele potrivite, ajunge intr-un final la atitudinea win-win, acolo unde toata lumea are de castigat si nici un principiu personal nu este incalcat.
  5. Cauta sa intelegi, apoi sa fii inteles – partea asta a cartii mi-a placut foarte mult, pentru ca toata discutia ajunge la empatie. Si mi se pare ca multi dintre noi am pierdut aceasta notiune sau altii nu am avut-o niciodata. Si ceea ce afla oamenii eficienti pe parcurs este ca nu poate exista cu adevarat influenta daca nu exista empatie. Mai ales pentru ca trebuie sa investim in relatii de calitate, iar ele pornesc cel mai sanatos de la o ascultare atenta si o deschidere a sufletului in intelegerea celuilalt.
  6. Sinergie – asa cum am vazut eu acest pas, este un exercitiu al pasilor de pana acum, intr-o forma care poate oferi variante alternative pentru orice situatie. A gandi in solutii si cu ajutorul celorlalti si a-i trata pe ceilalti cu deschidere si respect, despre asta este vorba in sinergie. Pentru ca autorul spune ca impreuna deciziile sunt luate mai rapid si mai eficient decat separat.
  7. Ascute fierastraul! Pe scurt, despre echilibrul dintre fizic, spiritual, mental si social. Acest “fierastrau” se ascute mereu prin imbunatatirea fiecareia dintre dimensiunile astea. Spiritual, avem nevoie de hrana si evolutie. Mental, avem nevoie sa ne dezvoltam. Emotional/ social trebuie sa evoluam. Fizic, trebuie sa ne mentinem si sa ne imbunatatim conditia.

Ceea ce mi s-a parut poate cel mai interesant la citirea cartii “7 Obiceiuri ale Oamenilor Eficienti” a fost ca Covey nu pune accentul pe eliminarea vechilor obiceiurilor, ci pe dezvoltarea unora noi, sanatoase. Pentru cei mai multi oameni, obiceiurile bune trebuie sa fie practicate cu regularitate si apoi imbunatatite, pentru ca cele mai multe dintre ele nu ne vin natural, asa cum se intampla cu cele mai putin bune. Asa cum v-am obisnuit, eu am citit varianta originala, in limba engleza, pe Kindle.

Sper sa va fi trezit interesul pentru ea, e o carte care trebuie cu siguranta citita!! Sa aveti spor!

Mai citeste review-urile mele si la Puterea Prezentului si Maximum Achievement. 

You May Like Also

Leave a Reply