Mici pasi pe care ii putem face spre o viata mai sanatoasa (I)

Mici pasi pe care ii putem face spre o viata mai sanatoasa (I)

Observ ca sunt din ce in ce mai multi oameni care sunt preocupati de o schimbare, de o imbunatatire a stilului de viata, orice ar insemna asta. Unii vor sa slabeasca, altii sa se simte mai bine, mai usori, unii vor sa faca miscare, altii sa fie mai productivi. Dar de multe ori uitam ca lucrurile nu trebuie sa fie albe sau negre sau vrem sa luam decizii radicale, care de cele mai multe ori, pentru ca sunt adoptate subit, nu ne tin motivati pentru multa vreme. Si pentru ca am facut acest exercitiu si la cursul de nutritie, pun mai jos o prima lista de lucruri mici pe care le putem face ca primi pasi catre o viata mai echilibrata. Nu sunt lucruri pe care nu le stim, dar cred ca ajuta sa le bifam daca vrem sa facem mici schimbari, dar care sa faca diferenta in vietile noastre:

  • Somn & odihna: Le numesc pe amandoua ca pasi, pentru ca exista si somn fara odihna si odihna fara somn. Ideal ar fi sa gasim modalitatea prin care somnul sa fie odihnitor si astfel sa putem functiona la capacitate maxima in timpul zilei. Eu de exemplu, pentru ca ma antamez la multe lucruri in timpul zilei, ma odihnesc foarte bine, insa nu destul. Dorm in medie 6 ore pe noapte si la un moment dat, ma ajunge oboseala. Asadar, indiferent de obiectivele pe care le avem, fie ele de slabire sau sa ne simtim mai bine, somnul si odihna sunt extrem de importante si de aceea si primele pe lista
  • Am mai povestit despre importanta celor trei mese pe zi aici, insa reiau pentru ca sunt sigura ca e un pas pe care multa lume nu-l ia in considerare. Daca argumentul este “pai daca mananc acelasi numar de calorii, doar ca le mananc pe toate seara”, as folosi contra-argumentul ca e ca si cum ai ridica deodata o bucata de metal de o tona, in loc de mai multe bucatele mai mici. La asta supunem si organismul in momentul in care nu-i dam sa manance o perioada mare de timp, ca apoi sa-i dam prea mult. Asadar, hai sa mancam des daca se poate, macar cele trei mese.
  • Sa invatam sa spunem NU. Da, am scris despre asta un articol separat, pentru ca multi dintre noi acceptam sa facem multe lucruri din dorinta de a nu supara, nu ne gandim la noi si ajungem sa nu mai luam deciziile alea bune si sanatoase, la care ne gandim cu atata ardoare. Din punctul meu de vedere, nu exista nu am timp, mai ales cand vine vorba de lucrurile care conteaza pentru fiecare dintre noi, e doar vorba de prioritizare si de a putea alege ce trebuie dintre lucrurile la care spunem da….sau nu. Primul pas e constientizarea, care e deja facuta in punctul asta, si apoi deciziile corecte si sanatoase, una cate una.
  • O sa dedic un punct separat felului in care mancam ca fiind unul dintre pasi: despre portii si viteza cu care mancam. Avem aceasta mentalitate de a termina tot din farfurie, care e sanatoasa doar cand stim sa punem cu masura intr-o farfurie, fiecare portie. De altfel, aici bag si mancatul direct din oala, direct din borcan sau din caserola in care care cumparam respectiva mancare. Asadar, nu, nu trebuie sa mancam tot din farfurie daca este prea mult pentru noi. In schimb, trebuie sa ne deconectam de la orice altceva in momentul in care mancam, sa fim prezenti si sa mancam in tihna. Pe termen lung, doar acest simplu obicei face minuni.
  • Hidratarea – nu sunt prima si nici ultima persoana care va vorbi despre hidratare. Totusi, exista inca persoane care se chinuie sa consume jumatate de litru de apa pe zi, ceea ce ma face sa reiau importanta bautului de apa pe parcursul zilei. si da, e bine sa bem apa, 2-3 litri, in functie de cum consuma si corpul, hidratare sa fie. Bineinteles, daca ii vei bea in jumatate de ora pentru ca ti-ai amintit ca n-ai baut apa deloc in ziua respectiva, va deveni o problema. Puneti lamaie sau beti ceai neindulcit. Doar hai sa fim hidratati pentru a avea organe functionale si un organism super energic. Aici niste sfaturi pentru a bea mai multa apa.
  • Misca-te – ridica-te de pe scaun mai des la birou, mergi pe jos mai mult, participa la evenimente sportive in weekend. Nu spune nimeni sa fii zilnic la sala sau sa faci vreun sport la nivel de performanta, insa chiar putem sa punem mai mult muschii la treaba chiar si in timpul zilei, la birou.

Mai am cateva trucuri si pasi si sunt sigura ca pot aduna si mai multe de la voi pentru un articol viitor. Pana atunci, sa le luam pe rand, sa avem rabdare cu noi si sa le acordam timp. Un obicei nu se invata peste noapte, dar poate incepe de azi.

Seara linistita si cu planuri mari!

You May Like Also

Leave a Reply