Nu este cea mai placuta conversatie pe care sa o abordez intr-un subiect pe blog, insa mi se pare un punct important pe care trebuie sa-l ating mai ales ca, in cazul meu, a influentat multe dintre deciziile alimentare pe care le-am facut in ultimii ani. Plus ca am auzit multe persoane care se plang de balonare si constipatie destul de frecvent, asa ca hai sa vorbim despre ele. Deschis. Concret. Eu am trait toata viata cu acesti muschi ai colonului mai lenti, ca sa ma exprim mai medical un pic, si am invatat atat alimentele care nu-mi fac bine pentru acest aspect, dar si mici trucuri pe care sa le pot adopta in cazuri extreme. Poate odata o sa va povestesc despre cum am ajuns la urgente in Statele Unite ale Americii, cu blocaj in colon sau asa zisa constipatie severa :))
Bifeaza cele mai importante cauze si rezolva-le
Eu mi-am dat seama ca asa functioneaza organismul meu, excluzand totusi toate elementele care pot duce la balonare sau constipatie. Le mentionez pentru a avea grija la ele: lipsa de miscare, cantitate suficienta de apa/lichide si un necesar de fibre – care este de 17g/1000 kcal. Aici as adauga desigur si curele de medicamentatie, insa vreau sa cred ca acele cazuri sunt izolate si ca le putem rezolva mai rapid.
Asculta-ti corpul si elimina alimentele care nu fac bine
Odata ce am eliminat cauzele principale, m-am uitat la alimentele pe care le consumam si, fiindca imi analizam foarte bine reactiile, am vazut la care reactionez bine si la care nu. Incet-incet, ca sa evit balonarea sau constipatia, am renuntat definitiv la paste, orez, bauturi carbogazoase si evit in majoritatea timpului faina alba. La fel, evit alimentele cu amidon. Cum am mentionat si in alte articole, in ultimul an, am inceput sa reactionez la fel de violent si la alimentele din familia leguminoaselor: mazare, fasole, linte, naut sau poumb. Explicatia fiind ca, datorita schimbarilor pe care le-am introdus in alimentatie in ultima perioada, mi s-a schimbat si flora intestinala si nu mai reactioneaza bine la astfel de elemente. Mai nou, am observat si niste reactii la lapte si banuind o intoleranta dobandita la lactoza, am introdus lapte fara lactoza sau lapte de cocos in cafea. Asadar, cauta, prin diverse incercari, sa vezi la ce reactionezi negativ si elimina pe cat posibil acele alimente. Trebuie sa fie un motiv pentru care corpului tau nu-i face bine sa mananci anumite lucruri.
Consuma alimentele care ajuta la o digestie usoara
Sunt anumite alimente pe care le-am gasit foarte utile in tratarea si mai ales prevenirea balonarii. Din cand in cand fac cure cu cate o jumatate de grefa dimineata, pe stomacul gol. Mai recomand kefir (eu il beau pe cel bio de la Olympus sau Napolact; seminte de chia – eu le consum ca atare, in iaurt, dar se pot face si budinca, legume verzi sau cu frunze verzi, care au fibre, si cafeaua (care la cei care beau deja 1-2 pe zi, s-ar putea sa nu mai aiba acest efect). In rest, cerealele integrale sunt si ele de inclus in dieta. legumele si fructele, dar sa nu exageram nici cu fibrele alimentare, ca putem irita colonul.
Tips & tricks la indemana:
- apa calda cu lamaie si ghimbir bauta dimineata pe stomacul gol
- masajul abdominal pe directia colonului – de sus in jos
- mersul pe jos – chiar daca pare dificil cand deja esti in acea stare, chiar ajuta
- ceai verde sau de plante cum ar fi menta sau musetel. Totusi, cum ziceam la un punct mai sus, trebuie sa vedem la ce reactionam. Eu de exemplu, nu reactionez bine nici la menta
Deci ca si multe lucruri, de altfel, (aproape) totul sta in alimentatie si atunci cand vrem sa rezolvam problemele de constipatie si balonare.
Voi ce solutii mai aveti pentru aceste momente?
[…] ziceam si intr-un articol trecut(aici), din cand in cand, dupa perioade in care simt ca am nevoie de un refresh, eu fac cure de cate 10 […]