Ce mananc seara?

Ce mananc seara?

Hai ca nu am mai vorbit de mult despre ce mancam. Si cand vine vorba de asta, am auzit de multe ori si multe persoane care se plang ca seara le este cel mai foame, sau, mai mult decat atat, reusesc sa manance corect toata ziua, ca mai apoi sa dea iama in frigider fix inainte de culcare. Da, ni se intampla tuturor sau ni s-a intamplat la un moment dat. Si asta se intampla pentru ca de cele mai multe ori nu ii dam corpului ceea ce are nevoie in timpul zilei,  ne “abtinem” sau nu mai mancam dupa o anumita ora. Eu una mananc si cu 2 ore inainte sa merg la somn fara nici o problema, important este ce aleg sa mananc si mai ales, cat mananc. Si asta pentru ca nu pot sa adorm infometata, mi-e rau si ma trezesc in toiul noptii ametita. Asadar, sa demontam mitul mancatului “dupa ora 6”, dar sa-l demontam cu idei bune de mancat seara.

Mai jos sunt cateva din alimentele pe care am  ales sa le mananc seara de-a lungul timpului, in diverse etape ale stilului alimentar. Zic etape pentru ca m-am mai adaptat pe parcurs, am mai modificat in functie de ce avea nevoie corpul sau am luat decizii mai extreme pentru a iesi dintr-o rutina. Sper sa fiti inspirati! Le-am punctat si pentru ca e una dintre intrebarile care mi se adreseaza cel mai des: ce mananc seara?

  • Ton/somon in salata – orice fel de peste este o alegere buna pentru masa de seara, de preferat in salata de chestii verzi pentru ca ele au cea mai mica cantitate de carbohidrati: baby spinich, rucola, salata verde, ardei gras verde, valeriana, sparanghel, etc. Pe langa cele doua optiuni, mai incerc hering sau chiar si sardine, care merg cu multe combinatii de salate sau branzeturi.
  • Salata cu pui – sau piept de pui la gratar cu legume. Da, banala alegere este si una foarte uzitata. In functie de sezon, putem alege sa consumam legumele congelate, proaspete sau sote. Desigur, putem alege si alta carne alba cum e curcanul, la fel de interesanta, dar si vita, in cantitati mici, poate fi o optiune buna.
  • Supa crema – in cazul asta, oricat de la indemana pare solutia asta atunci cand suntem in oras, intotdeauna prefer sa o prepar acasa pentru a include in ea exact legumele care imi plac: brocoli, cartof dulce, conopida, morcov, telina, sfecla rosie, postarnac. Mai sunt optiuni, e dupa preferinte, insa ar fi bine sa nu includem cartof si nici sa punem lucruri grase in ea, cum ar fi smantana. Se prepara super usor, mai ales daca ai un blender: fierbi, mixezi, pui ceva condimente si e gata.
  • Cus-cus – o solutie foarte rapida si una foarte misto, daca  consumam cu masura. Eu mi-l preparam cu sos de rosii, putin ulei de masline extravirgin si ceva carne, de obicei ton. Construieste o masa foarte satioasa, cu siguranta nu vei mai vrea de mancare mai tarziu in noapte.
  • Avocado – un fruct minune pe care in urma cu un an nici macar nu il luam in seama. Da, un aliment gras, dar cu grasimi bune, care ne ajuta si ne hraneste bine. Poate fi si consumat ca atare, taiat cubulete cu putin ulei de masline si neaparat sare, ca garnitura sau doar el, daca am depasit numarul de calorii pe ziua respectiva. Totodata, poate fi facut si guacamole (avocado, rosii, ceapa rosie, lamaie).
  • Hummus si salata tabouleh – cu sau fara salata de patrunjel (tabouleh) in schema, hummusul e o solutie la indemana. Mai ales daca e un hummus de calitate si nu cel din comert, ambalat (are zahar adaugat). Pentru ca vorbim de ceva tartinabil, eu foloseam feliile Wasa sau crackersii FinCrisp. Bineinteles, optiuni sunt si lintea, nautul fiert, fasolea rosie, insa eu nu le pot consuma, asa ca ma limitez doar la hummus si asta ocazional.
  • Kefir, sana, iaurt – recunosc ca pe astea le aleg doar in cazul in care sunt pe fuga si le amestec cu ceva seminte care sa ma ajute sa potolesc foamea: nuci, migdale sau caju, de obicei cele care cresc in coaja tare.

Astea sunt cele care mi-au venit in minte si sunt alegerile mele cele mai la indemana din ultimii ani, pentru masa de seara. Normal ca ele variaza de la un context la altul si abia astept sa mai aflu si alte combinatii pe care sa le incerc la cursul de nutritie, pe care apoi sa le impartasesc cu voi. Totusi, nu cred ca mai e nevoie sa mai mentionez ce trebuie sa evitam seara sub orice forma: zaharul, faina alba sau fructele. Dati corpului ce are nevoie si mancati seara, nu-l stresati cu foarte multa apa si ganduri la ciocolate si prajituri.

Voi ce mancati seara?

Aici sunt optiuni pentru masa de dimineata si aici pentru gustarile dintre mese.  Totodata, pentru ca trebuie sa avem grija si de dintii nostri, cu toata mancarea pe care le-o da, va invit sa-i vizitati pe prietenii de la JollyDent, care ofera 5% discount pentru orice lucrare de care aveti nevoie, doar sa le spuneti ca ati aflat de ei de pe site-ul meu! Sa fie cu pofta mare si dinti sanatosi!

 

You May Like Also

3 Comments

  1. Din păcate, dacă peştele vine în conservă şi puiul din raftul de la supermarket, nu le mai putem trece la mâncat sănătos sau dietă. Am reuşit să slăbesc 2kg în 7 zile evitând orice aliment conservat, aşa că acum mă gândesc să reintegrez mersul la piață în rutină. Plus că slăbesc mereu vara şi până recent n-am înțeles că asta se datora produselor de la țară pe care le consumam cu preponderență în lunile calde.
    Eat local este un trend de câțiva ani încoace, iar beneficiul lui este clar, însă problema este accesibilitatea şi uneori comoditatea. Deh, mersul la piață pentru toate mesele este dificil chiar şi c-un meal plan săptămânal.
    Sigur, dacă treci de la mâncat prăjeli şi dulciuri la preparatele astea, probabil rezultate sunt. Dar ce ne facem când mâncăm sănătos, facem sport, dar nu mai slăbim? Cam aşa am ajuns la problema conservanților.
    *O alternativă mai sănătoasă la couscous (similar cu pastele) ar fi bulgurul (grâu măcinat). Eu îl fac rar şi pe acesta pentru că-mi place kisirul, iar în rețetă (Mazilique.ro) intră multe condimente, care nu sunt diet-friendly.

    1. Ana, este o adaptare si la piata si la ceea ce gasim sa cumparam. Adaptare dupa ce ne place si ce vrem sa introducem in dieta noastra, ce ne face bine. Solutii exista intotdeauna si daca alegi sa mergi pe varianta fara conservanti. Mersul la piata ar fi ideal, intr-adevar, deci super tare daca reusesti sa-l introduci in rutina, si asta se leaga foarte bine cu gatit acasa, apropo de lucrurile pe care le gasim in rafturi. Referitor la “ce ne facem când mâncăm sănătos, facem sport, dar nu mai slăbim?”, de-asta si mentionasem ca am tot schimbat alimentele si asta nu neaparat doar pentru masa de seara. Toata lumea ajunge la perioada de plateau si de-asta trebuie sa incercam: este un proces de trial & error, pentru ca ce functioneaza la mine pentru slabit poate sa nu functioneze deloc la altcineva. Tot zic ca e important sa ne ascultam corpurile si sa fim consecventi. Totodata, daca chiar nimic nu functioneaza si deciziile sunt bune, poate e un semnal de alarma si trebuie sa verificam un doctor nutritionist.

  2. Andreea, rămân de părere că nu există dietă eficientă cu conservanți şi nici stil de viață sănătos sau slăbit fără gătit acasă. Sunt într-adevăr câteva servicii care promit asta, dar deocamdată nu există o piață la noi. Iar astea mi se par chestii valabile pentru oricine vrea să slăbească, nu numai pt. noi două. Este adevărat ce zici legat de schimbat şi mix, dar eu mă refeream la proveniența şi prospețimea alimentelor.
    Sunt multe cauze pentru îngrăşat, chiar dacă alimentația este pe primul loc. La mine n-a fost cazul nici să dau multe kg jos (ca să experimentez un plateau) şi nici problemă de nutriție. Dar chiar dacă cauza şi soluția n-au fost legate de nutriție, tot am început să fiu mai atentă la partea asta. Iar după ce schimbi pt. că de eliminat n-ai prea multe, rămân întrebări ca cele de mai sus. Dar mno, este o părere bazată pe experiența mea.

Leave a Reply