Setarea de obiective – ritualul meu

Setarea de obiective – ritualul meu

Nu aveam cum sa incep anul decat in forta, cu planuri mari, bine puse la punct, pentru a le putea vizualiza si deci indeplini in 2018. Desi eu fac asta de fiecare data in ultimele zile din an, adica pe 29, 30 decembrie, inceputul de an este la fel de minunat pentru setarea de obiective, cat inca mai suntem in vacanta si nu intram in priza. Ritualul meu? De fiecare data acelasi si de fiecare data functional. Las mai jos in articol pasii pe care ii urmez si alte cateva chestii pe care le-am descoperit in ultimii ani, lucruri care ajuta la un proces cat mai eficient de setare a obiectivelor. La un moment dat le numeam rezolutii de Anul Nou, insa mi-am dat seama ca ele se schimba pe parcursul anului, asa ca le numesc obiective (si mai apoi obiective indeplinite). Spuneti-le cum doriti, insa ele sunt parte importanta din disciplina de care vorbeam in alte articole.

Asadar:

Pasul 1. Imi notez ce lucruri frumoase s-au intamplat in anul care a trecut. 2017 a fost un an al contrastelor, cu extreme de fericire si agonie, dar din care am luat numai lucruri frumoase si invataturi valoroase. Important este atunci cand notez lucrurile astea, sa ma gandesc daca m-am bucurat cu adevarat de ele atunci cand s-au intamplat. Acest exercitiu ma ajuta sa-mi dau seama daca am fost destul de prezenta dar si sa ma pregatesc, ca data viitoare sa apreciez mai mult momentele si lucrurile frumoase. Recomand ca toate momentele sa fie notate pana la cele mai mici. Am fi surprinsi sa vedem ce de lucruri frumoase au trecut pe langa noi, cand poate ne gandeam ca n-a fost un an asa bun.

Pasul 2. Imi notez lucrurile mai putin frumoase care s-au intamplat in anul ce se incheie. Poate ca avem tendinta sa ni le aducem mai mult pe acestea aminte decat pe cele frumoase, dar asta poate pentru ca emotiile au fost mai puternice. La fel, sa ne gandim si sa le notam pe toate, astfel incat sa ramane acolo, sa inchidem anul, sa luam ce trebuie din ele. Aici, pentru fiecare dintre lucrurile astea, notez si ce anume a fost pozitiv pentru ca s-au intamplat. E un exercitiu greu, dar super folositor – ce am invatat, ce s-a schimbat pentru ca s-au intamplat, partea buna.

Pasul 3. Inchei cu recitirea celor de mai sus, cu bune, cu rele. Apoi gasesc un cuvant care sa caracterizeze anul, il notez si trec la anul urmator.

Pasul 4. Pentru obiectivele pentru anul urmator, aleg cam in fiecare an sa am pana la 5 obiective mari, mai generale, care se vor rasfira ulterior in mai multe actiuni punctuale. IMPORTANT! Ceva ce fac doar de cativa ani este, pentru actiunile ce duc la obiectivele mari, sa setez si deadline-uri. Ajuta foarte mult la moral si la nevoia psihologica de a duce lucrurile la bun sfarsit, asa cum ti-ai propus la inceputul anului. Desigur, este un deadline estimat, care poate fi modificat pe parcursul anului in cazuri speciale.

Pasul 5. Scriu frumos si colorat obiectivele, cu tot cu deadline-uri si le pun neaparat undeva la vedere. Ulterior, pentru o vizualizare si mai buna a lucrurilor pe care mi le doresc, transform obiectivele intr-un vision board (decupez poze din reviste care sa descrie in imagini tot ceea ce imi doresc pentru noul an). Si vision board-ul va fi urcat la loc de cinste, la vedere. Eu folosesc un panou din pluta unde am urcate atat obiectele si vision board-ul, cat si masuratorile din fiecare luna pentru a vedea evolutia in kg si cm si alte mesaje motivationale. Iubesc coltul asta din camera mea!

Cam astia sunt pasii cu care termin anul si…incep anul. Si mi se pare un lucru extraordinar de facut zilele astea. Trebuie incercat.

As mai mentiona cateva aspecte legate de setarea de obiective, pentru cei care sunt la inceput in a descrie si vizualiza lucrurile pentru noul an sau in general.

  • Obiectivele trebuie exprimate clar, cat mai specific si cum ziceam mai sus, cu deadline. “Vreau sa fiu fericit” nu este un obiectiv valid, de exemplu. Cel putin nu unul setat eficient.
  • Exista mai multe categorii in care este bine sa stabilim cate un obiectiv, pentru a avea o viata si o viziune cat mai echilibrata: personale si legate de familie, fizice si legate de sanatate, mentale si intelectuale, legate de cariera si munca, financiare si materiale, spirituale;
  • Pentru fiecare obiectiv din categorie, ar fi util de notat (sau macar de gandit) ce beneficii ai avea in urma indeplinirii lui, ce poti face pentru indeplinirea lui concret si ce obstacole ai putea intampina. Ajuta foarte mult!

De ce trec prin tot procesul asta? Este unul foarte util de constientizare a punctului in care esti si a lucrurilor pe care le vrei pentru viitorul apropiat. Chiar daca nu le-as pune la vedere, faptul ca mi le exprim in scris si ca le-am pus o emotie in spate ma va duce mai aproape de indeplinirea lor. Bineinteles, trebuie sa si credem in cele notate!

Eu cred cu tarie ca 2018 va fi un an excelent, plin de realizari. Cine mai e cu mine?

La multi ani!

You May Like Also

Leave a Reply