Am participat saptamana trecuta la conferinta BE FIT by CSID, acolo unde s-a discutat despre toate aspectele micului dejun si importanta lui, din punct de vedere nutritional, caloric, sanatate, proces de slabire, etc. Discutia a fost una interesanta, desi trebuie sa recunosc ca, pentru mine, multe din informatiile oferite de specialisti nu au fost noi. Totusi, ma bucur mult ca se deschid astfel de subiecte si ca vorbim despre importanta micului dejun la scara deschisa, mai ales ca intrebarile din public au fost unele extrem de pertinente si destul de generale pentru a raspunde unor nevoi pe care le intampina multa lume. Si pentru ca m-a inspirat subiectul si pentru ca sunt sigura ca multa lume cauta diverse solutii pentru rezolvarea micului dejun, am hotarat sa ofer cateva variante pe care le-am folosit eu de-a lungul timpului, mai ales in timp ce urmaream sa scad in greutate.
Inainte sa intru totusi in variante concrete, as vrea sa mai raman la subiectul legat de importanta micului dejun, cu propria parere. Pentru mine nu exista alta varianta, una in care nu luam micul dejun si probabil ca asa mi-am si obisnuit organismul, dat fiind ca mi-am creat disciplina de a lua micul dejun inca de cand eram mai mica si mai ales in timpul anilor de performanta sportiva. Asadar, eu daca nu mananc in prima ora dupa ce ma trezesc, simt ca lesin. Nu ca nu functionez cum trebuie, imi este efectiv rau.
Sunt sigura ca multi dintre voi se vor regasi, iar pentru cei care nu concep inca cum pot introduce ritualul micului dejun in rutina lor, le-as spune: totul se invata! Incepe cu cantitati mici si lucruri care iti plac si mai ales, incearca sa mananci ceva inainte sa bei cafeaua dimineata. Am avut si eu o perioada in care primul lucru pe care il faceam era sa imi beau cafeaua si sa fumez tigara, asa ca inteleg instinctul si chiar nevoia, doar ca stomacul nostru este foarte afectat daca nu ii dam ceva sa manance inainte si ne si deshidratam inainte sa apuce organismul sa inceapa ziua cum trebuie.
Scuze pentru care nu se mananca micul dejun sunt nenumarate, de la lipsa timpului, la lipsa de idei si la cea de chef, insa, asa cum mentionasem si in articolele trecute, eu cred ca toate astea se pot demonta printr-un plan, prin disciplina. Mai ales ca unele idei de mic dejun se pot prepara atat de repede incat oricine le poate face, oricand. Eu, de exemplu, in timp ce imi pun la preparat micul dejun, ma imbrac si eventual chiar ma si machiez, astfel ca nu pierd deloc timpul.
Va las mai jos trei dintre cele mai frecventate variatii de mic dejun pe care le-am incercat, care functioneaza foarte bine atat in procesul de slabire (asa cum le-am folosit eu), dar si intr-un stil de viata pur si simplu sanatos.
- Oua – ochiuri in tigaie cu putin ulei de masline sau unt, scrambled sau omleta, chiar si fierte. Eu recunosc ca sunt ani de zile de cand mananc oua in fiecare dimineata (da, este in regula sa mananci oua in fiecare dimineata), iar creativitatea vine din modul de preparare si cu ce le mananci. Preferatele mele sunt scrambled cu branza si marar, servite cu o felie de wasa si jumatate de ardei rosu. Dar da, indiferent de felul de preparare, merg minunat cu o bucata de branza de capra/oaie (e mai slaba) si ceva legume.
- Iaurt grecesc cu seminte – pentru ca e dimineata, iaurtul grecesc poate fi si chiar si cu 10% grasime. Mixurile cu iaurt grecesc merg cel mai bine atunci cand esti pe fuga si chiar sunt delicioase. Combinatia mea preferata este: fructe de padure(sau banana), tarate de psyllium, seminte de floarea soarelui si putina cacao, insa aici poate depinde de gust si creativitate, mai ales daca mancam asta in fiecare zi. Pentru a evita un mic dejun bogat caloric, e mai bine sa nu punem prea multe fructe in el, deci putem sa ne limitam la un fruct. Cel mai bine e sa faci tot felul de combinatii, sa vezi ce iese. Ce mai pun eu in iaurtul grecesc: seminte de chia, susan, in, cocos, hrisca, cereale simple, tarate de ovaz, merisoare.
- 2 felii paine Wasa cu diverse toppinguri. O varianta sanatoasa la sandvisuri, practic. Si aici variantele sunt diverse, mai ales cand nu e timp. Totusi, e important sa punem tot ceva sanatos pe cele doua felii: branza de capra cu rosie, humus si castravete sau ardei, unt de arahide fara zahar, icre si castravete. De evitat lactatele grase cum sunt untul sau branza tartinabila.
Reamintesc ca micul dejun mi se pare cea mai importanta masa a zilei si de aceea nu trebuie sa lipseasca. Totodata, pentru ca spunem de multe ori ca avem timp sa ardem grasimile pana seara, tindem sa mancam multe lucruri si chiar unele care contin mult zahar. In functie de obiectivele fiecaruia, e bine sa stim cand sa ne oprim din mancat chiar si pentru aceasta masa si sa alegem alimentele potrivite.
As adauga ca e o bucurie sa mananci dimineata, eu asa o percep. E prima rasplata pe care o oferi corpului in fiecare dimineata. Ar fi bine sa nu il privam de ea nu?