Cheat meals – e bine sau nu sa le avem in vedere?

Cheat meals – e bine sau nu sa le avem in vedere?

Mereu primesc intrebari legate de ce mananc sau de faptul ca refuz sa mananc dulciuri (in general dulciurile care se aduc la zilele de nastere la birou sau torturile delicioase cu care ma intersectez la vreo zi de nastere sau vreo nunta). Ei bine, alegerea mea este sa nu gust, insa nu exclud ideea de a avea mese in care sa “trisam”, asa numitele cheat meals. Atentie, am zis mese, nu zile!

Partea buna a acestor cheat meals este ca ne dau senzatia ca suntem in control, ca nu e dracu’ asa negru si ca, in viata asta, mai avem parte si de bucurii. Si ele pot chiar ajuta la trecerea peste etapele in care simtim ca vrem sa renuntam, ca nu mai putem cu atatea restrictii si decizii sanatoase. Totusi, dezavantajul cu cheat meals este ca putem exagera, si, netinute sub control, ne pot devia de la obiectivele noastre.

Ma refeream la inceputul articolului la cheat meals (mese), nu la cheat days (zile) pe care sa le luam in considerare, daca chiar avem nevoie de ele. Acest principiu poate fi explicat extrem de usor. Intr-o dieta de slabit, de exemplu, daca mancam in jur de 1600 kcal pe zi si avem un program activ, intr-o zi in care ne-am permite sa mancam ce ne taie capul putem ajunge lejer si la 5000 kcal. Pentru ca stim ca daca ne dam voie sa mancam ce ne vine la gura, ne aruncam direct in cartofi prajiti, burgeri, ciocolata si papanasi. Revin la cele 5000 kcal. Din start nu este normal si sanatos pentru corpul nostru sa adunam intr-o zi din saptamana cat am mancat in patru.

Totodata, spuneam ca si aceste cheat meals trebuie tinute sub control. Mai exact, ideal ar fi sa programam o masa din timpul unei zile ca sa gustam ceva care ne place. As accentua aici partea cu gustatul, pentru ca trebuie sa fim moderati chiar si aici. Daca ne e pofta de cartofi prajiti, hai sa nu mancam doua portii, ci sa gustam cativa. Daca ne e pofta de o prajitura, hai sa luam 3-4 guri, nu sa o mancam pe toata. Si sa nu mancam pana cand nu ne mai putem ridica de la masa. Daca putem programa aceste cheat meals si intr-o zi in care avem si antrenament programat, ar fi minunat.

Eu spuneam ca nu imi acord aceste cheat meals decat foarte rar, si in general ele sunt legate de dulciuri. Mentin o frecventa redusa a lor pentru ca simt ca ma deviaza putin de la obiectivele mele. Totodata, am ajuns in punctul in care mi se face greata daca mananc mult dulce, asa ca e necesar sa raman moderata cand se intampla sa fiu mai indulgenta cu ceea ce mananc. Totusi, inteleg importanta cheat meals pentru moral, si de aceea va mai zic ceva foarte important:

SUNTEM CEEA CE FACEM IN 90% DIN TIMP!

Iar asta se aplica si la mancare. Daca mentinem un stil de viata sanatos si mancam corect in 90% din timp, conform obiectivelor pe care ni le-am setat, ne putem acorda aceste cheat meals din cand in cand, ca un fel de rasplata. Totusi, o prietena imi spunea ca mananca toata ziua corect si apoi baga o prajitura seara, ca rasplata, asa ca, da, trebuie sa avem grija si cum aplicam acest raport. Stiu ca totul pare foarte calculat si o continua disciplina, dar in timp, lucrurile devin din ce in ce mai normale, credeti-ma.

Care este experienta voastra cu aceste mici rasfaturi in dieta de slabit?

You May Like Also

Leave a Reply