Carcei – ce facem cand apar?

Carcei – ce facem cand apar?

Parte din procesul de adaptare la efort, cel putin in primele luni, au fost aceste perioade in care ma trezeam in fiecare noapte, iritata si tensionata de carcei. Stiti la ce ma refer, acel moment cand te trezesti in toiul noptii pentru ca ai o crampa musculara la gamba, care te face sa te tavalesti in pat de durere si se resimte chiar si a doua zi.  Sunt sigura ca nu sunt singura care le-a experimentat. SIGURA!

Si pentru ca perioadele erau lungi si din ce in ce mai suparatoare, a trebuit sa caut si solutii. Pe moment, trezita abrupt din somn, aveam tendinta sa imi folosesc unghiile pentru a desclesta muschii incordati ai gambei, insa aveam sa aflu ca miscarea cea mai potrivita era sa pun acel muschi in miscare cat mai normal posibil, ridicatul in picioare si mersul efectiv fiind printre cele mai eficiente solutii de moment.

Perioadele astea cu carcei apar dupa un efort neobisnuit de mare si sustinut, si poate fi ceva normal atunci cand ne hotaram sa ne punem serios pe treaba cu antrenamentele. Desigur ca aceasta trecere la efort mai intens trebuie facuta treptat, asa cum s-a intamplat si in cazul meu, insa in timp, corpul se poate resimti atunci cand trecem de la o etapa mai intensa, mai solicitanta. Am descoperit ca acesti carcei pot aparea totusi si daca suntem deshidratati (poti vedea aici cum am reusit sa beau mai multa apa), dar si de la o alimentatie slaba in magneziu, potasiu si vitamin B. Eu, de exemplu, obisnuiesc sa tratez aceste perioade cu 3-4 zile in care fac un tratament scurt de 1-2 Magne B6 pe zi. Asta functioneaza pentru mine si ma ajuta sa-mi revin.

Totusi, as mai mentiona niste remedii simple cu care puteti lucra daca intampinati si voi acest mic discomfort, mai ales in timpul noptii.

  • Sa bem apa! – eu m-am asigurat de multa vreme ca nu sunt deshidratata, insa cel mai bine este sa ne asiguram ca nu asta e motivul pentru carcei
  • Suplimentarea de magneziu, potasium si vitamina B – solutia la indemana sunt suplimentele, insa, pe cat posibil, putem alege sa includem in alimentatie alimente care le contin: banane, kiwi, seminte de in, avocado, sfecla, peste sau fructe de mare.
  • Sa ne amintim de stretching – nici de asta nu uit niciodata, asa ca doar il mentionez (am scris despre importanta stretchingului aici). Inainte si mai ales, dupa antrenament, sa nu uitam de stretching. Mai mult, in perioadele in care exista carcei, putem sa facem cateva rotiri si miscari ale piciorului prin care sa intindem muschii gambei chiar in pat, inainte de culcare. Ajuta!
  • Masaj – desigur, nu la indemana oricui si benefic nu doar in caz de carcei, putem opta pentru sesiuni frecvente de masaj, care sa includa si masarea muschilor suprasolicitati la antrenament, la care apar carcei cel mai frecvent.

Sa avem un somn linistit si fara dureri neprevazute!

You May Like Also

Leave a Reply