Pauza in Creta – sau primul contact cu Grecia

Pauza in Creta – sau primul contact cu Grecia

Abia imi revin la ritmul alert cu care m-am obisnuit sa-mi duc zilele anului. Imi place sa fiu aglomerata cu treaba, sa fiu in miscare tot timpul. Insa mi-e clar ca avem nevoie de momentele de pauza, de respiro, de deconectare, iar parte din lucrurile pozitive si sanatoase pe care consider ca trebuie sa le planificam de-a lungul anului sunt vacantele. Nu e un lucru nou. Sunt sigura ca toata lumea isi doreste asta. Eu chiar mi-as dori sa pot face asta mai mult, insa tocmai pentru ca o fac rar, ma bucur de fiecare moment dintr-o vacanta, cu bune, cu rele, cu fiecare lucru mic care mi se aseaza in cale.

O sa trec prima data prin niste detalii tehnice si folositoare:

  • Am optat pentru un transport cu avionul pana in Atena si feribot Atena-Heraklion (Creta), din considerente financiare, dar si de timp. S-a dovedit a fi o alegere mai putin fericita, mai ales pentru ca biletele de ferry nu erau de cuseta, si cele 9 ore, noaptea, au fost cele mai incomode experimentate vreodata. Biletele de ferry au costat 38 de euro dus si 27 euro intors, iar ferry-ul pleaca din portul Piraeus la 9 seara, ajunge la 6 dimineata in Heraklion. Veselie! Dar vorba aia, nu te duci in Grecia fara sa te plimbi cu feribotul.
  • Creta este o insula mare si e bine sa ai la indemana o masina daca vrei sa te plimbi pe ici-colo. Noi am avut norocul sa avem masina la prietena la care am stat, cu care ne-am facut treaba timp de 10 zile cat am stat. Desigur, sunt sigura ca exista optiunea sa inchiriezi din Heraklion.
  • Preturile la mancare in zona Creta nu sunt foarte mari, insa am inteles ca nici mici, comparativ cu alte zone din Grecia. Ca referinta, un gyros bun (recomand McDelly’s din Hersonissos, daca ajungeti acolo), ajungea la 3,5 – 4 euro. Surprinzator sau nu, variantele la farfurie, pe care le mancam eu, constau dublu.

In rest, am descoperit o insula superba, cu multe de oferit, dar mai ales o atmosfera de vacanta si relaxare, oriunde te uitai/duceai. Pot intelege acum de ce lumea se intoarce iar si iar in Grecia. Cel mai mult timp l-am petrecut in Hersonissos, o statiune la 20 de km de capitala Cretei, Heraklion, timp care a inclus plaja la mare, balaceala in piscina din complexul Venus Mare, plimbari pana in locuri cu privelisti extraordinare, experimentat viata de noapte a cretanilor si experienta turistica prin kioskurile traditionale, la fiecare pas.

Aproape de Hersonissos exista mai multe locuri care cu siguranta au meritat timpul acordat, pentru excursii de cateva ore sau de o zi. Vizita prin portul si strazile inguste ale orasului Heraklion mi-a dat pulsul vietii de zi cu zi a cretanilor, scurta plimbare pana la micul orasel Sissi mi-a deschis un traseu cu masina de o priveliste extraordinara – munte pe o parte, oras si mare pe de alta parte a autostrazii, excursia la Elounda ne-a deschis orizontul catre plaje neexplorate si ne-a dus mai aproape de apa ideal de albastra  si plajele stancoase pe care mi le imaginam de fiecare data cand ma gandeam la Grecia. Plimbarea prin Agios Nikolaos (Sf. Nicolae) mi-a oferit perspectiva unui oras pe coline, cu un port imens si o aglomerare de natii si mancaruri, care te facea sa iti doresti sa mai zabovesti cel putin inca o saptamana pe acolo, in ciuda vantului puternic.

La intoarcere, pentru ca feribotul ajungea la 6 dimineata si avionul catre Bucuresti era la 4 dupa-amiaza, excursia s-a incheiat cu cateva ore de plimbare prin Atena, pe care le-am savurat intens. Am primit sugestia de a cobori la statia de metro Monastiraki, in centrul orasului, si de acolo m-am plimbat pana la poalele Acropolis, de unde am vazut orasul de foarte sus si pe strazile a ceea ce parea zona comerciala a unui oras ce-si bazeaza economia pe turism intr-o foarte mare masura.

Las in articol si o galerie de poze din ceea ce a fost o vacanta superba pe o insula cu multe povesti. Iau cu mine mirosu l de mare, vantul de Creta si amintiri frumoase cu spirit grecesc si ma incarc pentru un sfarsit de an cu spor. A venit toamna, dar se simte bine!

P.S: prietena la care am fost in Creta se numeste Gabi si face parte din grupul Dyversy. Insist sa intrati aici: www.dyversy.ro, sa vedeti ce pot face acesti omuleti dragi. Super entertainment!

You May Like Also

Leave a Reply