Cum am inceput sa beau mai multa apa si de ce

Cum am inceput sa beau mai multa apa si de ce

Asta cu bautul de apa este un subiect atat de discutat, incat ai zice ca ce mai conteaza inca un material pe aceasta tema, nu? Cu riscul de a fi inca un om care recomanda sa bem apa multa pe parcursul unei zile, simt nevoia sa o fac, mai ales ca in fiecare zi intalnesc cel putin o persoana care nu bea destula apa si imi ofera si motive pentru care nu face acest lucru. Ei bine, mai ales acum, ca e vara, hai sa incercam sa bem mai multa.

Si pentru mine a fost un proces de adaptare. Pentru ca in mod normal nu beam mai mult de cateva pahare pe zi, am inceput sa introduc niste obiceiuri fortate, astfel incat sa se obisnuiasca corpul sa ceara acest lichid. Primul pas a fost sa-mi pun un pahar cu apa langa pat, pe care sa-l beau cand ma trezesc. Dupa o perioada devine ceva inevitabil si iti intra in obisnuinta.

Pasul doi a fost sa-mi cumpar un pahar de 500ml pe care sa-l am in locul in care imi petrec cel mai mult timp, adica la birou. Mi-am dat seama la un moment dat ca beau mai multa apa daca recipientul are pai, asa ca paharul de la munca arata ca cel din poza. Pentru mine a fost folositor pentru ca mi-am impus ca atunci cand se goleste paharul, sa ma ridic sa ma duc sa-l umplu. Astfel, imi aduc aminte sa beau apa si ma ridic si de pe scaun destul de des si merg pana la bucatarie. Pentru mine a fost mult mai la indemana acest sistem pentru a introduce acest obicei decat tot ce incercasem pana atunci (sticla de 2 litri, sticla de jumatate, numarat pahare, remindere pe telefon, etc), mai ales ca mi se pare cantitatea ideala pe care sa o ai la indemana.

Bineinteles ca una dintre consecinte va fi sa mergi de mai multe ori la baie. Cred ca e cea mai frecventa pe care am auzit-o legata de nebautul de apa. La mine, adaptarea a durat 2 saptamani (pe ceas, cum ar veni!). Deci, putem accepta faptul ca va fi o perioada si apoi corpul va intra intr-un normal, sau putem sa pastram acest argument si sa traim nesanatos. E o alegere.

Stiu ca nu mai e nevoie, dar amintesc de ce am trecut si prin aceste “fortari” ca sa beau mai multa apa. Beneficiile apei in corp sunt nenumarate, eu le-am grupat asa cum le consider eu importante in viata mea.

  • Ma ajuta sa functionez mai bine: de la evitarea starilor de ameteala sau de moleseala create de deshidratare, la tonusul in timpul antrenamentelor si pur si simplu o stare mai buna. Consumul de apa aduce dupa sine o claritate mentala, chiar daca pare greu de crezut, si desigur, reduce durerile de cap.
  • ajuta corpul sa functioneze in favoarea mea: durerile de incheieturi se atenueaza, prin faptul ca sunt moi si hidratate cartilajele, sistemul digestiv functioneaza mai bine, mai ales in combinatia apa-fibre, nutrientii circula mai bine in corp si ajung unde trebuie sau ajuta la prevenirea multor boli ale organismului, incluzand cancerul.
  • ajuta la slabit: de cele mai multe ori, cand avem senzatia de foame, ne este, de fapt, sete, iar organismul intra in defensiva, pentru ca este deshidratat. Apa m-a ajutat si la reducerea acestor stari de pofta, astfel respectarea unor mese si gustari prestabilite. Bineinteles, o sa includ aici si partea de celulita, pentru ca apa ajuta la regenerarea celulelor si la imbunatatirea texturii si a culorii pielii. Primul pas in indepartarea celulitei: apa!

Fara sa mai adaug multe lucruri, mi-as dori cat mai multa lume sa inteleaga importanta hidratarii pentru sanatate. Ziceam intr-un articol anterior ca acum sunt la o dieta in care beau 4-5 litri de lichide pe zi, insa referinta e sa bem minim 2 l de apa in fiecare zi. Sa incepem cu pasi mici.

Din punctul meu de vedere, este ceva ce ar trebui sa prioritizam in rutina zilnica, pentru a face primul in a trai sanatos.

Cui i s-a mai facut sete?

 

You May Like Also

Leave a Reply