Exista lucruri pe care mi-am dorit sa le bag in rutina mea zilnica, care sa devina un obicei, si acest lucru functioneaza doar prin adoptia lui fortata si repetitiva. La fel, sunt obiceiuri la care am renuntat, sau dupa caz, pe care le-am inlocuit cu altele, sanatoase. Dar este clar ca, mai ales cand mai intreaba lumea cum de fac anumite lucruri, mi se pare ciudat ca inca li se pare ciudat ca fac unele lucruri. Le fac pentru ca mi-au intrat in obicei.
- Am renuntat la garniturile “grele”, satioase, si am lasat doar legumele langa carne – de multi ani. Si mi se pare mare lucru, pentru ca noi romanii avem adancita chestia asta in mentalitatea colectiva. Adica, domn’le, carnea de orice natura vine cu garnitura de cartofi (sub orice forma), plus, (daca e) salata. Pe cat posibil, aleg legumele proaspete, cu un continut mare de fibre alimentare, perfecte pentru digestie. Si chiar daca pentru mine legumele au devenit singura garnitura, pentru multi care nu s-au obisnuit cu mine, asa ceva e de neconceput si mai ales, e foarte putin si nesatios. Cum spuneam, devenind un obicei, mie mi se pare anormal sa mananc altfel acum, si mi se pare misto.
- Beau minim 2 litri de apa pe zi – stiu, asta iti spune si la tv in fiecare zi, la fiecare calup de reclame. Asta auzi in fiecare zi la birou. Dar daca analizezi putin, e greu sa ajungi sa bei 2 litri de apa si e un proces, mai ales daca nu obisnuiesti sa te ridici de la birou pentru asa performante. Recunosc ca si la mine a fost un proces de adaptare sa beau mai multa apa, desi niciodata nu am stat deshidratata. Si daca treci peste perioada de 2 saptamani de adaptare (in care mergi foarte des la baie, chiar te trezesti noaptea si trebuie sa-ti amintesti constant sa bei apa), organismul chiar iti va cere sa bei aceasta cantitate. Eu n-am folosit remindere pe telefon sau diverse aplicatii, insa mi-am cumparat o botelcuta cu pai de 500 ml din care imi facea mai multa placere sa beau decat dintr-o sticla normala. Si asa a devenit un obicei. (Momentan cel putin 4 litri pe dar asta e o poveste pentru mai incolo)
- Fac miscare in fiecare saptamana. Fara exceptie. Ceea ce inseamna ca indiferent ca sunt in vacanta, ca mi-e rau, ca am o perioada mai fara energie, ca am o perioada aglomerata la munca, cel putin o data pe saptamana imi fac timp sa fac orice fel de miscare. Si lucrul asta a devenit un obicei tot in timp, pentru ca am pornit de la a face 10 minute de miscare pe zi, apoi 3 antrenamente serioase pe saptamana, ajungand momentan la 4 antrenamente intense pe saptamana. Ceea ce face ca in acele saptamani pe care le mentionsem mai sus, care sigur pot aparea, organismul sa aiba destul de multa energie incat sa ma roage sa fac ceva miscare. Plus ca, devenind obicei, nu mai pare ca nimic fortat sau ca ceva ce trebuie sa fac.
- 3 mese cu 2 gustari. Despre acest obicei alimentar am mai scris aici, insa nu aveam cum sa nu pun acest obicei in lista, ca parte din schimbarile definitorii in comportamentul meu. La fel ca cele de mai sus, acest obicei mi se pare acum atat de normal, incat nu inteleg cum pot functiona lucrurile altfel si nu cred ca m-as mai putea intoarce la a manca haotic. Mai ales ca organismul meu s-a obisnuit atat de mult cu ele ca mi le cere, pe cea, cu o exactitate elvetiana.
- Imi setez obiective. Pana acum cativa ani singurele lucruri pe care mi le notam erau rezolutiile de anul nou, pe care nu mai doream sa ma uit in timpul anului, si le realuam abia la sfarsit de an, cand le notam pe cele noi. De la un moment dat insa, a devenit foarte important acest proces de setare al obiectivelor pe termen scurt si mediu, obiective pe care mi le pun la vedere si le ajustez pe parcurs. Asta pentru ca setarea de obiective corecte (destul de provocatoare astfel incat sa iesi din zona ta de confort pentru a le atinge, insa plauzibile si realizabile in timpul propus) este un proces complicat si se invata pe parcurs. Pentru cele pe termen scurt, folosesc agendele mele cu diverse notatii si sisteme de recompensare. Dar despre obiective voi vorbi mai multe intr-un articol separat.
Asadar, lucrurile se pot schimba in bine, dar ele nu se schimba peste noapte, iar obiceiul nu devine obicei dupa o zi-doua. Este vorba despre un proces repetitiv prin care corpul si mintea noastra ajunge sa perceapa acel lucru ca fiind ceva normal, ca parte din ADN-ul comportamental.
Voi ce lucruri ati reusit sa introduceti ca obicei?