Masuratori – sau nevoia de a fi in control

Masuratori – sau nevoia de a fi in control

Pentru mine, este foarte important sa fiu in control. Intotdeauna a fost. Poate e si de la tipul de job pe care il practic, sau poate practic jobul meu pentru ca am aceasta necesitate de a fi in control. Nu stiu. Asadar, in procesul de slabire, a fost mereu important sa stiu in ce stadiu sunt, pentru a sti cum pot controla situatia pe mai departe. Acest lucru a fost posibil prin tot felul de masuratori.

Si n-am avut dintotdeauna acces la informatie exacta si constanta, ca sa pot face aceste masuratori cat mai apropiate de adevar, insa tot timpul am gasit solutii. In momentul in care am inteles ca nu e vorba doar de kilograme, mai ales ca eu aveam masa musculara dezvoltata si numarul de kilograme de cele mai multe ori a fost peste media normala a unei persoane de varsta sau inaltimea mea, am renuntat la a cauta cantare prin vecini, prieteni. Mai ales ca ma cantaream la cele mai nepotrivite ore sau momente. Astfel, recomand mai jos metodele la indemana folosite de mine in tot acest proces de slabire, pentru a fi in control:

  1. Centimetru de croitorie – e printre cele mai clasice si vechi masuratori. Cineva ma poate intreba la ce ajuta sa stiu cati centimetri am in talie, daca nu-mi pot da seama cat am slabit. Ei bine, atat timp cat n-ai alta solutie, sa vezi cati centimetri ai in talie este metoda prin care vezi daca ceea ce adopti in alimentatie sau la antrenamente functioneaza sau nu. Ca sa va dau un exemplu, chiar daca este recent, deci departe in parcursul meu de slabire, am avut pe cantar acelasi numar de kg timp de 2 luni. Ceea ce poate fi frustrant, mai ales cand respecti tot programul pe care ti l-ai propus si nu te abati de la nimic. Dar, luand-mi aceste masuratori si cu ajutorul centimetrului de croitorie, mi-am dat seama ca eu slabisem cm buni din multe locuri, deci procesul de ardere si slabire continuase, chiar daca nu se vedea pe cantar.
  2. Cantar/ Monitor compozitie corporala – Imi propusesem de mult sa-mi cumpar si eu acasa un cantar, ca tare bine sta la casa omului, dar din fericire, la un moment dat, am primit cadou un monitori de compozitie corporala. Mai exact cel din poza. Ceea ce recomand cu drag pentru ca nu numai ca te ajuta in identificarea numarului de kilograme dar si pentru ca iti ofera alte elemente ajutatoare cum ar fi: procentul de tesut adipos, procentul de tesut muscular, indicele de masa viscerala (grasimea din jurul organelor) sau cate calorii trebuie sa mananci in functie de varsta, inaltimea si datele de mai sus. Trebuie sa recunosc ca este super folositor, pentru ca ma raportez in fiecare luna la el si astfel vad evolutia.

Cand vine vorba atat de cantar, cat si de centimetru, fac aceste masuratori o data pe luna si incerc sa aleg aceasta data in functie de ciclul menstrual. La noi, femeile, e o perioada cand retinem mult mai multa apa si suntem predispose la balonare, ceea ce face ca aceste masuratori (mai ales cele de compozitie), sa nu fie atat de precise.

  1. Daca exista aceasta varianta (si se gasesc solutii), recomand un examen de analiza corporala mai in amanunt, facut cu ajutorul unui aparat profesional pentru aceste masuratori. Macar o data pe an, acest examen este mai mult decat binevenit, mai ales ca iti ofera si informatii legate de varsta metabolica (viteza metabolismului), nivelul de hidratare al corpului sau impartirea tesutului adipos si al celui muscular pe zone ale corpului.

Referindu-ma doar la evolutia mea doar de anul acesta, chiar daca in kg am slabit doar 5, am dat jos 5 kg de grasime (7 procente de tesut adipos), am pus 4 kg de masa musculara, am scazut 3 nivele la grasimea viscerala(cea din jurul organelor), iar varsta metabolica a scazut de la 28 de ani la 16 ani (asta dupa ce anul trecut inregistrasem 36 de ani).

Nu cred ca trebuie sa mai spun ca, in afara de acest control, de care eu am nevoie, mai este vorba si de o satisfactie care ma ajuta sa continui. Este de fapt, prima si cea mai satisfactie, ce traduce toata munca si deciziile grele pe care la un moment dat le-am luat. Si se simte asa bine!

Puteti sa va faceti un document pentru masuratori pe care sa-l personalizati cum vreti voi. Doar sa-l completati si sa vi-l puneti la vedere, musai! Daca doriti un astfel de model si nu stiti cum sa-l faceti, scrieti-mi si rezolvam.

Spor la masurat!

You May Like Also

Leave a Reply