Ce beneficii am observat cand m-am lasat de fumat?

Ce beneficii am observat cand m-am lasat de fumat?

Sunt 6 luni de cand m-am lasat de fumat. Va povesteam aici cum am reusit sa ma las destul de usor de acest obicei de care credeam ca sunt foarte strans legata. Totusi, cand vine vorba de lasat de fumat, in afara de beneficiile asupra sanatatii de care stim cu totii (sper), sa va zic care sunt beneficiile imediate si pe termen mediu de care m-am bucurat eu, despre care ati mai auzit sau poate nu:

  1. Ca timing, legea asta cu interzicerea fumatului in spatii publice a venit ca o manusa pe intentiile mele. Asadar, in prima parte a anului, atunci cand am si luat decizia de a ma lasa de fumat, era extrem de frig afara. Toate s-au legat excelent pentru ca nu mai trebuia sa ies in frig sa trag schimonosita dintr-o tigara. Acum nu inteleg nici cum si de ce o faceam inainte.
  2. Chiar eram curioasa daca treaba asta cu gustul si mirosul care revin la normal e pe bune. Adica daca o resimti cand te lasi de fumat atat de pregnant. Si da, chiar mi-a revenit gustul si mirosul la un nivel mult mai intens decat le-am avut vreodata (cel putin asa pare), ceea ce e foarte cool. Mancarea e excelenta acum, indiferent ca mananc o friptura sau rucola. Nu mai zic ca nu mai suport fumul de tigara deloc, ceea ce poate parea ipocrit. Normal sau nu, evit cat de mult se poate sa stau printre fumatori in spatii inchise.
  3. Asta e una dintre preferatele mele, pe care n-am auzit-o pana acum la beneficiile insiruite pentru lasarea de fumat. Am mult mai mult timp! Pentru ca mi se parea incredibil, am calculat: circa 3 ore din cate eram activa intr-o zi le petreceam fumand, ceea ce face ca acum sa fiu cu atat mai productiva la munca si cu mai mult timp in….timpul liber!

Si senzatia a fost cu atat mai intensa in primele saptamani, cand aproape ca ma plictiseam in weekenduri, acasa. Acum am intrat pe un fagas normal!

  1. Tonusul in timpul antrenamentelor este extraordinar! Nu mai zic de respiratia imbunatatita si energia cu care incep si termin un antrenament! Tot aici intra si urcatul scarilor de la metrou sau in bloc cu mai mare usurinta, intra alergatul dupa autobuz fara sa-ti scuipi plamanii si tot aici as baga si suflul in voce, la karaoke.
  2. Fiindca nu mai fumez, am reusit si sa renunt la cele 3 cafele pe zi si sa ma rezum la una dimineata, lucru pe care il recomand si mai departe. Desi eu m-am apucat de baut cafea cam in acelasi timp in care m-am apucat de fumat, am reusit sa le separ ca obiceiuri destul de rapid. Chiar si obiceiul se schimba daca il repeti de destul de multe ori.
  3. Odata cu fumatul, am renuntat si la unele lucruri care (aparent) erau asociate cu acest obicei. Ciudat sau nu, am renuntat sa ma joc pe telefon un joculet tembel cu jeleuri, pe care nu-l jucam doar cand fumam, dar cumva devenise foarte addictive pentru mine.

Cumva, desi la mine procesul a fost destul de usor pentru ca eram foarte hotarata, toate aceste mici realizari pe care le constientizam una cate una, ajutau foarte mult in a ma mentine pe pozitie. Nu m-as mai intoarce la acest obicei pentru ca acum nu ii mai vad rostul in vieta mea. Cred ca poate si fara sa bagam toxine in noi, si chiar se poate fara prea mult efort, ci cu foarte multa determinare.

Voi ati mai descoperit mici beneficii ale lasarii de fumat?

Topics:

You May Like Also

1 Comment

  1. “Chiar si obiceiul se schimba daca il repeti de destul de multe ori.” – asta e interesanta. Chiar citeam de curand un articol cu obiceiul negativitatii si cum ne distruge…logic. Spunea articolul ca ne putem repeta sistemul sa fie pozitiv si desi nu e tocmai usor, sa ne schimbam felul de-a fi. Chiar si asa, trebuie sa avem grija, ca si optimismul constant e ceva stupid si addictive.

Leave a Reply