Cum a aparut stretchingul in viata mea

Cum a aparut stretchingul in viata mea

Eu sunt acea persoana care e buna la toate sporturile de echipa cum e handbalul, voleiul, chiar si baschetul, dar mai putin la cele de mobilitate. Sunt acea persoana care, desi facea sport de performanta, a luat 8,65 la BAC la sport pentru ca nu puteam sa fac nici macar o rostogolire, la partea de gimnastica. Si tot eu am aflat destul de tarziu de importanta unui element numit stretching la inceputul, dar mai ales la sfarsitul unui antrenament.

Bineinteles ca intotdeauna am facut incalzire la antrenamente, si ii vedeam si pe altii facand ceea ce parea o incalzire la finalul antrenamentului, insa cumva, intotdeauna, ceva se intampla si nu ma tineam sa fac asta la sfarsit. Un motiv ar fi pentru ca nu-mi placea (probabil pentru ca nu ma pricepeam si mai ales, pentru ca doareeee) si al doilea pentru ca nu acordam niciodata timp si pentru asta (asta inseamna ca eram prea rupta sa ma mai misc si ziceam ca nu am timp). Am aflat ca si motivele astea erau destul de comune. Multi nu fac stretching la sfarsit din toate motivele de mai sus.

La un moment dat insa, am inceput sa lucrez la mobilitatea, putin cat putin, dupa fiecare antrenament. Pentru ca, aflasem ca stretchingul si mobilitatea ajuta la atatea chestii, de exemplu la:

  • Dezvoltarea mai frumoasa a muschilor – ceea ce inseamna ca putem lucra muschiuletii in toata lungimea lor si ca vor arata mai bine
  • Efectuarea unor miscari mai ample – cu alte cuvinte, putem sa ridicam piciorul mai sus cand lovim, putem sa atingem podeaua cand ne aplicam sau putem sa facem sfoara, daca asta ne dorim
  • Reducerea durerilor musculare – in principiu ajuta ca muschii sa nu se forteze – adica sa fie lezati, in momentul in care facem o miscare noua sau pe care n-am mai facut-o de mult, deci cu scop preventiv (in tot cu stretching am rezolvat si o intindere la un muschi inghinal)
  • Postura – pentru ca in stretching se folosesc mult muschii spatelui, ajuta si la controlarea si imbunatatirea posturii. din acelasi motiv, poate ajuta si la ameliorarea junghiurilor din spate, fiind introdus in clasele de Pilates sau Yoga

Desi era la nivel teoretic, stiam ca trebuie sa-mi imbunatatesc mobilitatea, mai ales ca nu-mi permitea corpul sa fac anumite miscari care mi-ar fi folosit in antrenamente.

Acum, dupa luni intregi in care fac stretching dupa fiecare antrenament (chiar si foarte putin), simt nevoia sa fac asta, mai ales pentru a evita si pentru a diminua durerile musculare care pot aparea dupa un antrenament intens. Totodata, recomandarea mea este sa facem chiar si doar un antrenament de stretching atunci cand nu ne simtim in stare de altceva, si totusi sa nu pierdem ziua de antrenament. Pentru ca orice miscare e mai buna decat lipsa de miscare, iar stretchingul este prietenul nostru care, pe termen lung, ne ajuta in obiectivele noastre sanatoase.

Sa ne intindem, zic!

You May Like Also

Leave a Reply