Cum te apuci de…orice?

Cum te apuci de…orice?

Simplu. Cum te apuci de fiecare data. Cu motivatie si cu determinare. Dar spune-mi, pentru tine cum funtioneaza asta? Cat tine de motivatie sa ramai conectat la ce ti-ai propus?

Eu m-am apucat de atatea ori de “slabit”, incat am putea sa povestim doua zile despre “ce iti spui cand te apuci de ceva”. Pe principiul “de luni ma apuc de”, avem cu totii tendinta de a ne baga in anumite situatii, cel putin la nivel declarativ. N-ar fi un lucru gresit, de altfel, insa, din experienta mea, lucrurile astea nu tin. Ai zice ca la un moment dat ar trebui ca pe unele lucruri sa le incepem odata si bine, fara sa ne intoarcem la situatia de la care am pornit. Faptul ca ma intorceam de fiecare data la aceasi situatie m-a facut sa realizez ca ceea ce fac, fac gresit.

Si pentru ca ma apucasem de “slabit” de o mie de ori, de ceva vreme m-am decis sa ma apuc de “un stil de viata sanatos”. Diferentele? Se regasesc in cele mai mici lucruri, cum ar fi gandurile cu care pornim la drum si perspectiva de viitor, sau chiar si cele mai mari decizii legate de noua directie in care te indrepti. Poate pentru unii functioneaza “de luni nu mai mananc dulce” sau “de la 1 ianuarie ma las de fumat”, insa, din experienta mea, cel mai bun moment de a lua o decizie este acum, asa ca….in cazul mentionat, orice scuza va fi mai puternica decat aceste decizii de duminica.

Dar sa ma intorc la procesul de incepere a lucrurilor. Pe mine motivatia ma ajuta sa pornesc la drum. Dar am invatat ca nu ma tine pe linia de plutire. Asta pentru ca e declansata de factori externi. Daca cineva imi zicea ca m-am ingrasat, ma apucam de “slabit”. Daca povestea cineva de cancer la plamani, fumam mai putin in ziua aia, etc. Si n-am nimic cu motivatia, este minunata, ne ajuta sa pornim. Ce facem insa mai departe?

Am aflat ca daca iti tii mintea ocupata cu un plan, nu are timp sa se gandeasca la lucrurile care te deviaza de la obiectivul tau. Cum ziceam, motivatia ajuta sa pornim la drum, dar avem nevoie de un plan ca sa ne tina conectati la idee. Si daca la motivatie e mai usor (cat de repede vine, la fel de repede pleaca), la constructia planului este nevoie de munca, mai ales daca e ceva cu totul nou pentru mintea noastra. Constructia de planuri devine ulterior disciplina si asta face ca lucrurile de care te apuci sa ramane lucrurile pe care le si faci.

As mai adauga ca nu mi-a iesit din prima. Stiti cum e: iti propui sa reusesti, insa trebuie sa fii pregatit sa intampini dificultati. Partea buna e ca si planul poate sa fie ajustat pe parcurs. Macar asa te asiguri ca ti-ai luat un angajament pe termen lung.

Fie ca vorbim despre mancat sanatos, mers la sala, lasat de fumat sau mers cu bicicleta la munca, nu va deveni un obicei decat daca te apuci cu un plan bine pus la punct.

Spor sa avem!

You May Like Also

Leave a Reply